Нема шансе да сакријете од мачке да сте у другом стању, јер ће "прочитати" трудноћу из промене мириса вашег тела, осцилација температуре, нањушиће хормоне који дивљају, а неке промене јој се можда неће допасти

Имате мачку, а открили сте да сте у другом стању.

Може ли мачка да осети да сте трудни?

Одговор је позитиван: мачка може да осети трудноћу на основу промена телесне температуре, мириса тела и понашања.

Осим што хвата ове сигнале, мачка може да чује откуцаје бебиног срца. Кад "сазна" за вашу трудноћу, мачка може да буде умиљатија према вама, али се неке мачке могу и удаљити од вас ако промените њихово окружење, рутину или понашање.

FOTO: Profimedia

 

Како мачка осети трудноц́у жене?

Мачка је интелигентна животиња моћних чула и на основу бројних знакова ће сазнати оно што не можете да јој кажете у вези са трудноћом. Она може да схвати да сте у другом стању пре него што сами добијете потврду.

Све се мења када останете у другом стању, а мачка то најраније осети, већ са три до четири недеље гравидитета.

Промене у мирису тела

Мачке имају око 200 милиона рецептора чула мириса и лако осете и мирис "трудноће". Мирис тела се мења када се хормони појачавају или смирују, тако да је ово први знак који мачка препознаје.

Промене телесне температуре

Током трудноће, температура тела жене се повећава или смањује, у зависности од периода гравидности. Можда изгледа чудно, али ове суптилне промене казују мачки да се нешто ново спрема.

FOTO: Profimedia

 

Промена дневне рутине

Јутарња мучнина и боравак у купатилу, промена декора у дому и друге измене неће промаћи мачки. Осим тога, можда ће вам сметати мирис из посуде са посипом, па ћете је ређе чистити, што ће мачка такође приметити. Многе труднице имају бојазан од токсоплазмозе, болести коју изазива паразит из мачијег измета. Он може направити велике проблеме беби док је још у материци.

Мачке могу да чују откуцаје бебиног срца

Ако лекар стетоскопом слуша откуцаје срца вашег будућег детета, мачије уво ће то сасвим лако чути и без помоћних средстава.

Како ће мачка показати да зна за вашу трудноћу?

Сваки кућни љубимац је посебна личност, и његова реакција се може разликовати у зависности од осећања о вашој трудноћи. У вец́ини случајева, женке постају умиљатије према трудницама и проводе више времена с њима. Неке мачке ће постати заштитнички настројене. а неке ће се потпуно залепити за вас.

Ипак, неће све мачке бити срећне. Због вишеструких промена у рутини на коју су навикле, оне могу да буду под стресом или да развију деструктивно понашање попут уништавања предмета, одбијања коришћења посуде са посипом, занемаривања воде и хране и слично.

FOTO: Profimedia

 

Да ли је добра идеја да будете близу мачке у трудноћи?

Ако трудноћа протиче без проблема, а мачка је потпуно здрава, будите уз њу што чешће. Брига о животињи побољшава расположење, смањује учесталост депресивних епизода и снижава крвни притисак.

Постоје ризици повезани са бригом о мачки, у виду алергије на мачију перут и опасности од уједа и огреботина, односно непредвидивог понашања мачке, а ту су и злослутна токсоплазмоза и други паразити.

Пажљиво размотрите све ове факторе и донесите праву одлуку. У случају да постоји потенцијални ризик, одвојите се од мачке за ваше добро, за добро ваше бебе и саме мачке.