И док у Србији већ неколико месеци потрошачи преко бесплатне веб-апликација могу да пронађу домаћинства широм земље која продају млеко, у суседној хрватској отишли су корак даље.

Како су пренели хрватски медији, недавно је почела с радом платформа преко које је „свакоме омогућено да узгаја своју свињу, а да за то не мора да засуче рукаве на фарми”.

„Јутарњи лист” преноси да је куповина тренутно омогућена само помоћу криптовалута, а врло брзо ће бити доступне и опције плаћања платним налогом и картицама. Креатори апликације надају се да ће на овај начин успети да повежу пољопривреднике, којима су потребне инвестиције, с купцима који су у потрази за квалитетном храном.

Прва куповина је већ обављена, а онима који одлуче да уложе у "дигиталну" свињу стално ће бити доступне информације о њеном развоју, уз помоћу камера ће моћи да надгледају како се фармери брину о њиховој "стварној" свињи. Ово ће бити модерне фарме које ће својим дизајном спречити ширење болести које су уобичајене међу свињама, а како је најављено у исхрани животиња се неће користити ГМО компоненте.

Фото: АП

 

 

Иако је ово револуционарна идеја у региону, заправо нешто слично већ постоји. Још раније је европским произвођачима омогућено да на исти начин прате развој одабране кокошке на фарми са које им произвођач сваке седмице доставља свежа јаја.

Савремена технологија омогућава произвођачима хране да све масовније прелазе у директну продају. На тај начин ослобађају се многих трошкова, а највише посредничких провизија које су често веће и од њихове зараде. За директну продају важно је да је реч о производима који могу одмах да се троше и да се достављају у свежем стању, као што су: јаја, млеко, воће и поврће. Стручњаци напомињу да се на овај начин осигуравају радна места на породичним газдинствима, а добробит за купце је то што добијају производе вишег квалитета.

БОНУС ВИДЕО: