Данас послеподне, а нарочито пред крај дана и током вечери, очекује се веома нестабилно време, повремено са локалним пљусковима и грмљавином. Према прогнози времена Wеатхер2Умбрелла, „биће идеалних услова да понегде буде и грмљавинских непогода, уз обилне пљускове, олујни ветар, а очекује се и појава града“.

Највећа опасност од непогода очекује се у Бачкој, Срему, Подрињу, Мачви, Београду, у Шумадији, на југу Баната, у Браничевском округу, Поморављу и у Подунављу.

Према истим информацијама, на појединим локацијама очекује се велика количина падавина, понегде од 20 до 30 литара кише по квадратном метру.

Опрез

„Због очекиваних грмљавинских непогода, после подне и увече препоручује се повећан опрез и избегавање боравка на критичним местима. Опрез ће бити неопходан и у саобраћају. Постепено смиривање времена очекује се касније током вечери, а током ноћи уследиће и престанак падавина, а до наредног јутра падавина може бити само још на истоку Србије. Иако ће данас бити промењиво време, очекује се веома топло, али и спарно. Максимална температура биће од 27 до 31 степен Целзијусових, у Београду до 30“, прогноза је њихових метеоролога.

У петак, како они наводе, предстоји нам кратка стабилизација времена, али већ за викенд очекује се и више него бурна метеоролошка ситуација.

Бурна метеоролошка ситуација

„У петак и у суботу биће тропски топло, биће топлије за 10 степени. У суботу ће се Србији из области Алпа приближавати хладни фронт, а испред њега преко нашег подручја очекује се струјање вреле ваздушне масе са севера Африке. Максимална температура у петак биће од 30 до 34, у Неготинској Крајини до 28“, наводе ти метеоролози.

Како додају, у већем делу Србије у суботу биће сунчано и тропски топло. Максимална температура биће од 30 до 35, локално у деловима земље услед фенског ефека јужног ветра и до 36, тако да би то била највиша температура овог септембра.

Пад температуре за 10 степени

„Иначе, просечна максимална температура за крај септембра је од 21 до 24, тако да ће температуре у суботу бити више и за 10 степени од напоменутог просека. У суботу крајем дана и увече очекује се продор хладног фронта, уз веома јако погоршање времена и захлађење, па ће од недеље бити осетно свежије. Од недеље максималне температуре биће ниже и за 10 степени“, стоји у прогнози wеатхер2Умрелла.

БОНУС ВИДЕО: