У фототермалној електрани у Дунхуангу 12.000 покретних огледала окружују торањ висок чак 260 метара. Електрана се простире на више од милион, а свако огледало заузима површину од 115 квадратних метара.

За разлику од директне трансформације сунчеве енергије у електричну, фототермална електрана може да контролише своја покретна огледала која прецизно одражавају сунчеву енергију и фокусирају је на торањ који скупља топлоту у средини електране. Могу свеобухватније да користе топлотну енергију кроз своје сложене механизме рада.

- Највећа разлика између два режима рада је у томе што фотонапонски уређаји могу да произведу електричну енергију сао када има светлости, не и ноћу. Не могу да постигну континуирану производњу енергије. Сврха фототермалне производње енергије јесте да обезбеди коришћење светлосних ресурса. Можемо ефикасније да користимо енергију уместо да је трошимо - рекао је један од радника.

У првој половини 2023. капацитет производње електричне енергије у Кини у провинцији Гансу достигла је 72.000.000 киловата, од чега је чак 55 одсто произведено различитим врстама енергије.

БОНУС ВИДЕО: