Јесења равнодневница на северној хемисфери наступа 23. септембра, што означава крај једне сезоне и почетак друге у целом свету. Еквиноциј се дешава два пута годишње, током почетка јесени и пролећа.

Једноставно речено, овај помак почиње када Сунце пређе Земљин екватор. То је време у којем северна и јужна регија Земље доживљавају једнаке дневне и ноћне сате у истом тренутку. Када јесењи еквиноциј почиње на северној хемисфери, пролетни еквиноциј се одвија на јужној хемисфери (и обрнуто). Летњи месеци су посвећени расту и довођењу наших настојања до њиховог максималног потенцијала, а јесењи еквиноциј је у сагледавању онога што сте узгајили, брања плодова и начина како да их најбоље искористимо.

Почињемо да проводимо више времена у затвореном простору, док ублажавамо временске прилике које се стално мењају. Пријатељства, комуникација и дружења су изузетно важни за све наредних неколико месеци (од 23. септембра до 21. децембра).

Фото: Профимедиа

 

 

Ево шта се дешава 23. септембра

23. септембар не само да нас уводи у нову сезону – већ и означава кретање Сунца у Вагу. Ова транзиција нам помаже да пронађемо равнотежу и мир у нашим свакодневним животима, као и да разумно сагледамо своја осећања. Желимо везе које су смислене и равноправна партнерства. Вага има посебну везу са правдом и хармонијом, тако да смо у вријеме јесење равнодневице заиста охрабрени да размишљамо о томе како да живимо у складној вези са другима.

Овогодишњи јесењи еквиноциј долази усред планетарног ретроградног таласа. У том тренутку пет планета ће бити стационирано ретроградно: Плутон, Нептун, Сатурн, Уран и Јупитер. Будући да су све ово спољашње планете (познате као генерацијске планете), ефекат ће бити колективан уместо личног, јер нас космос подстиче да преиспитамо шире системе који управљају нашим друштвом и међусобним односима. Време је за велику интроспекцију. То значи балансирање календара пуног обавеза и проналажење равнотеже између посла и приватног живота, истовремено остављајући времена за саморефлексију. Сада је време да размислимо о равнотежи, шта је важно, а шта није и где желимо уложити своју енергију док завршавамо остатак године и дугу зиму која следи.

Иако ће Ваге заиста осетити овај помак ка поновном балансирању, постоје и три друга хороскопска знака који могу очекивати да ће прилично интензивно осетити промену јесење равнодневице: Ован, Јарац и Рак. Осим Ваге, ово су три знака који имају кардинални модалитет, што значи да сваки започиње нову сезону, при чему Ован почиње пролеће, Јарац почиње зиму, а Рак започиње лето. Осим ових знакова, међутим, сваки од хороскопских знакова може очекивати да ће осетити долазак јесење равнодневице на јединствен начин, на основу тога коју астролошку кућу сунце у Ваги заузима у њиховој карти.

Фото: Профимедиа

 

 

Ован

Јесењи еквиноциј вам даје прилику да испитате да ли је све у реду у вашим односима, јер сунце у Ваги заузима вашу седму кућу партнерства. С обзиром на то да је ваша владајућа планета Марс, планета сукоба, такође у Ваги у наредних неколико недеља, можда ћете осјећати напетост или неусклађеност у вашим партнерствима. Али ако се заиста ослањате на дипломатску енергију Ваге, имаћете прилику да успоставите ред. Постоји подстицај за компромис и проналажење компромиса са партнерима.

Бик

Јесењи еквиноциј слеће у вашу шесту кућу свакодневних ритуала, што вам даје прилику да схватите како најбоље да организујете свој живот док улазите у ово мирније годишње доба. Прекрасан је тренутак да заиста сагледате свој здравствени режим и се запитате да ли ту треба направити неке промене.

Можда треба да прилагодите свој распоред спавања како бисте се прилагодили ужурбанијем друштвеном календару, или можда примијетите да сте занемарили своју исхрану. Овај период пребацивања у мању брзину је ваше време да критички сагледате свој дневни распоред и успоставите неке рутине које боље подржавају ваше здравље.

Близанци

Ове јесени треба да будете радосни, јер је наглашена ваша пета кућа креативности и задовољства. Равнодневица је најбољи дан за запалити свећу и сместити се удобно за вођење дневника или гледање филмова.

Међутим, постоји и озбиљан део који треба да размотрите ове јесени, јер Сатурн у Рибама наставља да се креће кроз вашу 10. кућу посла и каријере. Заиста сте охрабрени да закорачите у веће лидерске улоге на професионалном плану. Како бисте уравнотежили посао и забаву, можда ћете морати мало преуредити свој распоред или променити своје кућне обавезе ове сезоне.

Рак

Реч која вам пада на памет ове јесење равнодневице је "повлачење". Овђе је наглашена ваша четврта кућа породице, а ви сте позвани да се угнијездите и опустите – што је ионако управо оно како бисте најрадије дочекали ову сезону. Време је да се заиста ушушкате, негујете и дате себи дозволу да укључите режим рада "не ометај".

Лав

Ретроградна Венера овог лета је заиста довела у питање неке ствари, срећом олакшање је ту. Осећате се слободније да волите и будете вољени, а како сунце у Ваги истиче вашу трећу кућу комуникације, имате нову прилику да размислите о томе како вас други доживљавају. Заиста је добар тренутак да погледате да ли желите да промените свој стил комуникације и како се изражавате.

Девица

Ваша друга кућа новца и сигурности је у центру пажње. Сада када је сезона ваших рођендана готова, време је да проверите своје финансије. Размислите о томе да ли сте ишли у екстреме на било којем крају финансијског спектра, без обзира да ли сте се расипали готовином или ускраћивали себи било какве трошкове у име штедљивости. У оба случаја, размислите шта можете учинити да унесете равнотежу у своју финансијску ситуацију.

 

Фото: Профимедиа

 

 

Вага

Јесењи еквиноциј започиње ваше годишње доба, што значи да је ваше вријеме да заблистате. Сунце заузима вашу прву кућу себе, охрабрујући вас да се ослоните на своју највећу енергију и тражите равнотежу у свим стварима. Ове јесени можда посебно размишљате о односима, с плановима који попуњавају ваш друштвени календар – што значи да је такође кључно да понекад одвојите време за себе, како не бисте исцрпили своју енергију.

У име тежње за равнотежом, јесењи еквиноциј је такође одлично време да се ослободите онога што вам више не служи. Ваге често морају да се залажу за себе и да себе ставе на прво место. Размислите о томе како је ваша помирљива природа можда допустила другима да нарушавају ваше границе и па покушајте ове јесени да их јасно дефинишете.

Шкорпија

Сунце ове јесени обасјава вашу 12. кућу подсвијести. Ово је ваше вријеме да погледате унутра, као што сте природно навикли да радите. Посебно јесењи еквиноциј је идеалан тренутак за прихватање духовности и ритуала као средства за усклађивање са својим унутрашњим светом.

Стрелац

Нема сумње да сте друштвени лептир током целе године, али ова јесења равнодневница тражи од вас да се фокусирате посебно на своја пријатељства. Ваша 11. кућа пријатеља и заједнице је у фокусу, чинећи тренутак зрелим за друштвене активности. Имате репутацију да радите оно шта желите, али заиста сте охрабрени да обратите пажњу на односе на послу, код куће и са пријатељима. Организујте филмско вече, угостите тај виртуелни радни хаппy хоур или закажите тај викенд излет са пријатељима који су вам недостајали.

Јарац

Јесењи еквиноциј доноси вашој каријери потпуно олакшање, док сунце обасјава вашу 10. кућу посла и угледа. Ово је кућа у којој се осећате врло угодно, као класични радохоличар Зодијака, али још увијек бисте могли да доживите нека велика открића. Еквиноциј има енергију која заиста стимулише промену, па размислите о свему што желите да промените у вези са својим идентитетом и послом. Можда колико свог идентитета повезујете с послом?

Водолија

Како можете да проширите свој ум? Сунце у Ваги активира вашу девету кућу високог образовања, путовања и авантуре. Могућност споријег, опуштенијег времена идеално је за вас да се ушушкате уз књигу на своју омиљену тему. Ако се осећате друштвеније, размислите о одласку на неку радионицу која ће вас извући из куће, или чак планирајте јесење путовање.

Рибе

Јесењи еквиноциј је за вас време трансформације. Сунце које сија у вашој осмој кући страсти, заједничких финансија и дугова подстиче вас да сагледате обрасце понашања који би могли да вас спутају у овим подручјима. Овај процес би могао бити дубоко емотиван и можда ћете се осјећати додатно осетљиви. Проналажење начина да се бринете о свом менталном здрављу и унесете више лакоће и мира у свој живот посебно ће вам добро послужити ове сезоне.

БОНУС ВИДЕО: