Српска православна црква и њени верници данас обележавају дан свете преподобне Теодоре која је успела да окаје своје грехе иако је преварила мужа.

Теодора је била светитељка која је живела у 5. веку пре нове ере у Александрији. Преварила је свог мужа, а на прељубу је наговорила врачара.

И одмах након тога почела је да је гризе савест. Ошишала се и обукла у мушко одело, па ступила у мушки манастир Октодекат под мушким именом - Теодор.

Њен труд, пост, бдење, понизност и плачно покајање задивили су сву братију. Оклеветана од неке блудне девице, да је с њом затруднела, Теодора се није хтела правдати сматрајући ту клевету као казну Божју за свој ранији грех. Изгнана из манастира она је седам година провела пребијајући се по шуми и пустињи, и још уз то негујући дете оне блуднице.

После седам година примио ју је игуман у манастир, где је проживела још две године, па се упокојила у Господу. Тек тада монаси су спознали, да је то била жена, а игуману се јавио ангел и објаснио му све. Њен муж тада дође на сахрану, и оста до смрти у келији своје бивше жене.

Неколико година касније проглашена је за светицу зато што се сматра да је била истинска покајница која је јуначким трпљењем окајавала само један свој грех, на који ју је сам Сатана нагонио.

Хришћанство проповеда и да би на данашњи дан мушкарци требало да пронађу снаге да својим женама опросте грех, као што је то учинио Теодорин муж.

Жене које су упале у овај грех требало би да се искрено покају, и усвоје молитву којом ће јачати своје биће и сузама окупати свој пад.

Теодора јадна, у грех заплетена,
Теодора славна, од греха проштена,
Један грех откупи стотином врлина
И милошћу вечном Божијега Сина.
Одгурну од себе ђаволска шаптања,
И кротко претрпе људска клеветања.
Удубљена умом у Господа свога
Ослободи мисли праха земаљскога.
Божијој се вољи покори до краја
Зато се сподоби Божијега Раја.
Света Теодоро, рајска жителнице,
Сад помози нама, Божја угоднице!
Да се и ми грешни греха избавимо.
У насеља рајска с тобом уселимо.
Моћ се теби даде, пре и после смрти,
Све вражије сплетке да можеш сатрти;
Бог ти силу даде због љубави твоје,
Од силе се твоје и демони боје.
Са свима светима Христу се поклони
И напасти љуте од нас ти отклони.

 

БОНУС: НАЈАКТУЕЛНИЈИ ВИДЕО СНИМЦИ

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс&