- Почела сам да се храним као веган из страха од болести. А то је најгори разлог да се определите за неку исхрану и зато никоме не бих саветовала да било шта ради из страха - почиње Јелена причу и присећа се првих корака ка веганству.

- Први пут сам постала веган за време поста. Касније, док сам студирала, догађало ми се да немам новца да једем у ресторанима, па сам из муке била веган.

Највећа промену је осетила када је родила Стефана и Тару:
- Највећа промена ми се догодила када сам постала мајка. Док сам дојила, била сам једини извор хране својој деци и зато сам се потрудила да моје млеко буде најбоље на свету. Сви путеви су ме водили ка томе да се здраво храним, али је питање је да ли ћу до краја живота остати веган.

Фото: Профимедиа

 

Иако може да приушти јела из најбољих ресторана и личног кувара, те не мора да се "бакће" кухињом, Јелена неретко сама спрема оброке, а најбоље од свега је што не захтевају ни превише времена, ни искуства, а укусни су и пуни хранљивих нутритијената.

Пример је и доручак који је објавила једном приликом. Овај доручак за двоје садржи овсене пахуљице, семенке конопље, мака (коренска биљка), каму каму (воће слично трешњама), коприва, путер од бадема, цимет, какао, банана, јагоде, боровнице и кокосово млеко.

Једном приликом Јелена је открила на Инстаграму и како изгеда њена исхрана и која су то правила којих се придржава.

- Не једем месо, рибу, млечне производе или шећер. Моја дијета је 70% сирова храна, 30% скувана (супа, тестенина, киноа, пиринач). Ја немам проблема са глутном, али га ипак радије избегавам. Да ли је тешко? Не, ако знате зашто то радите и ако сте добро информисани о томе. И да, тешко је наћи праву храну, припремљену на здрав начин. Зато је организација и добро информисаност кључна.

Познато је да Новак Ђоковић сваки дан почиње водом са лимуном и лиметом на празан стомак, а затим попије свеже исцеђен сок од стабљике целера. У питању је породични напитак, конзумира га и његова супруга Јелена, као и деца, с тим што се за њих припрема у комбинацији са јабуком или краставцем због јачине укуса.

Целер је биљка са посебним нутритивним и лековитим својствима, постоји у дивљем и питомом облику, а оба су лековита. Целер је поврће познато од давнина, а у прошлости су га људи узгајали зими и сматрали су да јача организам, док су његове семенке коришћене за олакшавање боли. Данас се углавном користи као зачин или као прилог јелима, а његова лековитост потврђена је разним истраживањима. 

Уколико сте међу онима који покушавају да смршају а не могу, примените овај рецепт и прво детоксикујте своју јетру тако што ћете конзумирати напитак три пута дневно у року од три дана.

За та три дана избегавајте тешке оброке и једите здраво како бисте олакшали процес детоксикације.

Фото: АТА имагес

 

Састојци: 3 лимуна, 1 шоља исецканог першуна, 5 струкова целера, 6 шоља воде.

Припрема: Ставите сок од лимуна, першун и целер у блендер и измиксајте, затим додајте воде и поново измиксајте. Пијте по две чаше овог напитка три пута дневно на празан стомак у року од три дана, а затим направите паузу од 7-10 дана и поновите процес.

Овај моћни напитак вам може помоћи да извршите детоксикацију јетре и да се отарасите вишка килограма без много напора.

Када је организам пун токсина, јетра не може нормално да обавља своју функцију. Стога мршављење тече знатно спорије, а гојење знатно брже.

(Србија Данас)

БОНУС ВИДЕО: