- Počela sam da se hranim kao vegan iz straha od bolesti. A to je najgori razlog da se opredelite za neku ishranu i zato nikome ne bih savetovala da bilo šta radi iz straha - počinje Jelena priču i priseća se prvih koraka ka veganstvu.

- Prvi put sam postala vegan za vreme posta. Kasnije, dok sam studirala, događalo mi se da nemam novca da jedem u restoranima, pa sam iz muke bila vegan.

Najveća promenu je osetila kada je rodila Stefana i Taru:
- Najveća promena mi se dogodila kada sam postala majka. Dok sam dojila, bila sam jedini izvor hrane svojoj deci i zato sam se potrudila da moje mleko bude najbolje na svetu. Svi putevi su me vodili ka tome da se zdravo hranim, ali je pitanje je da li ću do kraja života ostati vegan.

Foto: Profimedia

 

Iako može da priušti jela iz najboljih restorana i ličnog kuvara, te ne mora da se "bakće" kuhinjom, Jelena neretko sama sprema obroke, a najbolje od svega je što ne zahtevaju ni previše vremena, ni iskustva, a ukusni su i puni hranljivih nutritijenata.

Primer je i doručak koji je objavila jednom prilikom. Ovaj doručak za dvoje sadrži ovsene pahuljice, semenke konoplje, maka (korenska biljka), kamu kamu (voće slično trešnjama), kopriva, puter od badema, cimet, kakao, banana, jagode, borovnice i kokosovo mleko.

Jednom prilikom Jelena je otkrila na Instagramu i kako izgeda njena ishrana i koja su to pravila kojih se pridržava.

- Ne jedem meso, ribu, mlečne proizvode ili šećer. Moja dijeta je 70% sirova hrana, 30% skuvana (supa, testenina, kinoa, pirinač). Ja nemam problema sa glutnom, ali ga ipak radije izbegavam. Da li je teško? Ne, ako znate zašto to radite i ako ste dobro informisani o tome. I da, teško je naći pravu hranu, pripremljenu na zdrav način. Zato je organizacija i dobro informisanost ključna.

Poznato je da Novak Đoković svaki dan počinje vodom sa limunom i limetom na prazan stomak, a zatim popije sveže isceđen sok od stabljike celera. U pitanju je porodični napitak, konzumira ga i njegova supruga Jelena, kao i deca, s tim što se za njih priprema u kombinaciji sa jabukom ili krastavcem zbog jačine ukusa.

Celer je biljka sa posebnim nutritivnim i lekovitim svojstvima, postoji u divljem i pitomom obliku, a oba su lekovita. Celer je povrće poznato od davnina, a u prošlosti su ga ljudi uzgajali zimi i smatrali su da jača organizam, dok su njegove semenke korišćene za olakšavanje boli. Danas se uglavnom koristi kao začin ili kao prilog jelima, a njegova lekovitost potvrđena je raznim istraživanjima. 

Ukoliko ste među onima koji pokušavaju da smršaju a ne mogu, primenite ovaj recept i prvo detoksikujte svoju jetru tako što ćete konzumirati napitak tri puta dnevno u roku od tri dana.

Za ta tri dana izbegavajte teške obroke i jedite zdravo kako biste olakšali proces detoksikacije.

Foto: ATA images

 

Sastojci: 3 limuna, 1 šolja iseckanog peršuna, 5 strukova celera, 6 šolja vode.

Priprema: Stavite sok od limuna, peršun i celer u blender i izmiksajte, zatim dodajte vode i ponovo izmiksajte. Pijte po dve čaše ovog napitka tri puta dnevno na prazan stomak u roku od tri dana, a zatim napravite pauzu od 7-10 dana i ponovite proces.

Ovaj moćni napitak vam može pomoći da izvršite detoksikaciju jetre i da se otarasite viška kilograma bez mnogo napora.

Kada je organizam pun toksina, jetra ne može normalno da obavlja svoju funkciju. Stoga mršavljenje teče znatno sporije, a gojenje znatno brže.

(Srbija Danas)

BONUS VIDEO: