Од 1. октобра цене горива у малопродаји ће поново порасти, а стручњаци предвиђају да ће коштати најмање шест динара више. Овај скок цена резултат је повећања акциза на нафтне деривате и раста цена нафте на светским тржиштима.

Влада Србије донела је одлуку о повећању износа акциза на евродизел и бензин по литри горива. Конкретно, акциза на евродизел повећаће се за 4,76 динара, док ће акциза на бензин бити већа за 4,63 динара по литри горива. Међутим, ово повећање акциза само је један од фактора који ће утицати на раст цена горива у Србији.

Главни разлог за очекивано поскупљење горива лежи у расту цена нафте на светским берзама. Цене нафте су током лета нагло скочиле, с тренутним ценама брент нафте око 94 долара по барелу. Аналитичари предвиђају да би цене могле премашити и 100 долара по барелу у скорој будућности.

Овај скок цена нафте последица је одлуке Саудијске Арабије и Русије да продуже смањење производње нафте, повлачећи с тржишта више од 1,3 милиона барела нафте дневно. То је више од један одсто глобалне потражње и чини се изван оквира ограничења ОПЕЦ+ споразума.

Међународна агенција за енергију и ОПЕЦ предвиђају раст глобалне потражње за нафтом на 2,1 милион барела дневно. Иако ће цене нафте привремено расти због ових фактора, аналитичари предвиђају да ће се до краја године смањити због смањења потражње. Тако би цена брент нафте могла пасти између 78 и 82 долара по барелу, а идуће године чак и ниже, на отприлике 70 долара по барелу.

Председник Удружења власника приватних бензинских станица, Милан Ракић, упозорава да ће раст цена нафте утицати на раст малопродајних цена горива у Србији. Иако се цене горива у Србији формирају на темељу цена нафтних деривата на регионалној берзи у Ђенови, промене цена нафте на светским берзама одражавају се на те цене.

Тренутно, малопродајне цене горива у Србији не зависе од промена цена нафте на светским берзама, већ се формирају на основу регионалних цена деривата. Међутим, промене у ценама нафте на светским тржиштима утичу на те регионалне цене деривата, што на крају доводи до раста цена горива на пумпама у Србији.

Иако ће ово поскупљење горива додатно оптеретити грађане, аналитичари верују да ће се цене нафте стабилизовати и почети да падају до краја године, што би могло ублажити притисак на џепове возача у Србији.

(Информер)

БОНУС ВИДЕО: