- Производе који имају кору треба опрати под млазом чисте воде, чак и ако намеравате да баците кору. То је најбоља пракса у сигурном руковању храном која смањује пренос прљавштине или микроба који се могу налазити на кори воћа које намеравате да конзумирате - рекла је за Huff Post Тамика Сим из Међународног већа за информације о храни.

Док се прљавштина може уочити, заостали пестициди или микроби који могу узроковати болести које се преносе храном нису видљиви голом оку.

Зато Симс заговара прање свих намирница пре јела.

Фото: Профимедиа

 

- Коре банане, коре авокада и други производи сa дебелом спољном површином једнако су осетљиви на бактерије као и мекше воће и поврће са нежнијом кором - напомиње стручњак за сигурност хране Тревор Крејг.

Америчка агенција за храну и лекове пронашла је листерију и салмонелу на кори авокада. Дебља кора отежава бактеријама или прљавштини улазак у месо, али кад режете воће, ножем ипак можете да контаминирате намирницу. Прање коре смањује вероватноћу да се то догоди.

БОНУС ВИДЕО: