- За викенд топлије и у недељу би се максимум кретао од +20 до +27, а на југу региона би локално могао бити и око +30 степени Целзијуса - написао је Чубрило и додао:

- У недељу после подне ће се преко нас својом периферијом премеситит јак хладан фротн који ће истоку Скандинавије, земљама Балтика и западу Русије донети први снег. Тај фронт ће условити пролазно наоблачење, ређу појаву слабе, пролазне кише, јак и врло јак северни и северозападни ветар, посебно на северу региона и јаче захлађење.

У понедељак осетно хладније али углавном суво, током дана уз разведравање.

- Северозападни ветар ће ослабити и окренути на југозападни смер. Дневни максимум знатно нижи у односу на протекле дане и требао би се кретати од +11 до +19, н југу око +23 степена Целзијуса. Ноћ ка уторку хладна, посебно на истоку региона где у пределима преко 800мнв, посебно у планинским котлинама може бити слабог мраза. Током дана у уторак већ топлије уз максимуме до +23 степена Целзијуса, док ће затим и среду и четвртак уз југозападно ваздушно струјање бити веома топло уз максимуме од +18 до +26 степени Целзијуса, што је занатно изнад просека - написао је метеоролог и додао:

- У петак 13.10. је могуће мање захлађење, вероватно без падавина и уз краткотрајно окретање ветра на северозападни смер. Максимуми би могли бити од +15 до +22 степена Целзијуса. Затим поново топло уз температуре знатно изнад просека, док је око 15.10. могуће конкретније погоршање времена, прво на западу региона.

Према његовим речима други део месеца би требао донети хладније и кишовитије време, али се за сада никакво јаче захлађење не очекује барем у неком периоду до око 20.10.

- Ово је јако дугачак интервал те су промене могуће, али до половине месеца углавном знатно топлије од просека уз пролазно, али јаче захалђење око 9.10 - истиче Чубрило.

На крају само кратак осврт на последњи прорачун дугорочног ЕЦМWФ модела. После врло хладних поставки из септембра, нове, октобарске су потпоно променуле тренд и дају сигнал за врло топлу зиму. Као што сам код тог протеклог периода тврдио, тако стојим при истом ставу када је овај прорачун у питању. До новембра нема довољно улазних података да модели изведу квалитетну симулацију за неки дугорочан тренд.

Тек у наредних месец дана ће знатно већи део података бити доступнији те ће тиме и симулације бити поузданије. Зато на било какво питање о томе каква би могла бити зима која је пред нама до око 15.11. нећу давати одговоре… Сви изнети подаци и процене су резултат моје обраде и тумачења нумеричких модела, за званичне информације пратите државне прогностичке заводе - поручио је Чубрило.

БОНУС ВИДЕО: