Маријана је Клауса Грабовског (35) упуцала са шест метака. Грабовски је од задобијених рана на месту преминуо.

Случај је потресао немачку јавност која је касније помно пратила суђење Бахмајеровој. Постављано је питање оправданости њене освете за убиство сопственог детета. Осуђена је на шест година затвора због убиства Грабовског који је наводно силовао и убио њену ћеркицу.

Чак и данас случај је упамћен као "најспектакуларнији случај осветничке правде" у немачкој послератној историји - како га је описао немачки листи НДР.

Маријана Бахмајер је била самохрана мајка која је седамдесетих година прошлог века водила паб у западнонемачком граду Либеку. Тешко је преживљала, али се трудила да се стара о свом трећем детету Ани. Двоје старије деце је претходно дато на усвајање. Ана је важила за срећно дете, али њено детињство је прекинула трагедија - пронађена је мртва 5. маја 1980. године.

Седмогодишњакиња је тог кобног дана напустила школу након свађе са мајком. Некако се нашла у рукама комшије, локалног месара Клауса Грабовског, који је већ имао кривични досије, укључујући злостављање деце. Истрага је утврдила да је Грабовски држао Ану у свом дому сатима пре него што ју је задавио најлонским чарапама. Остаје непознато да ли ју је сексуално напаствовао. Затим је сакрио тело детета у картонску кутију и оставио га на обали оближњег канала.

Фото: Профимедиа

 

Грабовски је ухапшен исте вечери након што је његова вереница обавестила полицију. Признао је убиство, али је негирао да је злостављао дете. Месар је своју одбрану базирао на тврдњама да је задавио Ану јер је покушала да га уцени. Монструм је изјавио да је девојчица покушала да га заведе и претила је да ће рећи мајци да ју је малтретирао ако јој не да новац. Маријанин бол је био страшан и одлучила је да лично пресуди убици свог детета.

Суђење Грабовском је изазвало невероватну бол код мајке. Његови браниоци су тврдили да је узрок да почини овај страшан злочин хормонска неравнотежа. Наиме, месар је добровољно кастриран неколико година раније, а након захвата примао је хормонску терапију.

Тада су сексуални преступници у Немачкој често били подвргнути кастрацији како би се спречило понављање злочина, али то није био случај са Грабовским. Трећег дана суђења у Окружном суду у Либеку, Маријана је из торбице извукла пиштољ и осам пута повукла обарач. Шест хитаца погодило је Грабовског и он је преминуо на поду суднице.

 

 

Према речима судије Гинтера Кругера, који је разговарао са Бахмајеровом непосредно након што је пуцала у Грабовског, чуо је како ожалошћена мајка говори да је хтела да га убије.

- Убио је моју ћерку… Хтела сам да му пуцам у лице, али сам му пуцала у леђа… Надам се да је мртав - изјавила је Маријана непосредно након догађаја.

Присутни полицајци су тврдили да су чули како је Бахмајер назвала Грабовског "свињом" након што га је упуцала.

 

 

Сањала тренутак освета

Уследило је суђење Маријани за убиство Грабовског. Током суђења је посведочила да је у сну пуцала у месара и да јој се у судници указала визија ћерке. Доктор који ју је прегледао, изјавио је да је од Бахмајерове затражен узорак рукописа, а она је у одговору написала:

- Урадила сам то за тебе, Ана!

Затим је украсила узорак са седам срца и то симболично једно срце за сваку годину Аниног живота.

- Чула сам да жели да да изјаву. Помислила сам, сада следи наредна лаж о жртви, која је била моје дете - рекла је Бахмајер касније позивајући се на тврдње Грабовског да је њена ћерка покушавала да га уцени.

Суђење Маријани привукло је велику пажњу јавности и изазвало оштре поделе у земљи. Њено суђење је привукло и међународну пажњу због њеног немилосрдног чина освете.

Недељни немачки часопис Стерн објавио је серију чланака о суђењу копајући по Маријанином животу као запослене самохране мајке која је пролазила кроз тешке животне периоде.

Наводно је продала своју причу часопису за 158.000 долара како би покрила правне трошкове током суђења. Одзив читалаца је био огроман, а случај је изазвао оштре поделе у јавности.

Да ли је Маријана била избезумљена мајка која је једноставно покушавала да освети бруталну смрт свог детета или ју је њен чин освете учинио хладнокрвним убицом? Многи су изразили симпатије према њеним мотивима, али су ипак осудили њене поступке.

Покренута је и правна дебата о томе да ли је убиство изведено са предумишљајем или не односно да ли се ради о убиству из нехата. Деценијама касније један њен пријатељ је тврдио да је био сведок како Бахмајерова вежба гађање у подруму свог паба пре пуцњаве. Суд је на крају пресудио да се радило о убиству са предумишљајем и осудио Маријану на шест година робије 1983. године.

Колика је била подељеност јавности о овом случају, па и додељеној казни, указује истраживање Аленсбах института. Да је Маријани додељена одговарајућа казна сматрало је 28 одсто Немаца, 27 одсто сматрало је да је претешка, а 25 одсто сматрало је да је требало да буде осуђена на тежу казну.

Сахрањена поред Ане

Маријана је пуштена из затвора у јуну 1985. године након што је одслужила половину казне.

Преселила се у Нигерију где се удала и остала до деведесетих година. Уследио је развод након чега се преселила на Сицилију где је остала све док јој није дијагностикован рак панкреаса. Недуго потом се вратила у Немачку.

Умрла је 17. септембра 1996. године у 46. години живота. Сахрањена је поред ћерке Ане.

БОНУС ВИДЕО:

(Kurir/allthatsinteresting.com)