Кинески истраживачи поново су га открили 2001. године, кад су кинеске власти организовале експедицију како би установиле шта је остало од изгубљене метрополе. Установљено је да је Град лавова савршено очуван и након 53 године под водом, а 2017. је отворен за туристе.

Али, каква је историја Града лавова и како је завршио под водом?

Претпоставља се да је Чи Ченг изграђен за време династије Хан, између 25. и 200. године. Некад је био политичко и економско средиште источне покрајине Жеђанг, а у њему се налазило регионално седиште власти.

Ши Ченг, стар више од хиљаду година, потопљен је кад је 1959. године кинеска влада тамо одлучила да доврши брану с хидроелектраном на реци Ђин, због чега је поплављен древни град који је завршио под великим акумулационим језером. Притом је расељено више од 300.000 становника.

Био је заборављен више од 50 година

Готово 53 године био је заборављен. Градске зидине, за које се верује да датирају из 16. века, имале су пет улазних врата, за разлику од традиционалних четири, колико је карактерисало древне кинеске градове. Широке градске улице имају 265 сводних пролаза с каменим зидовима на којима су уклесани змајеви, феникси и лавови.

Али, древни је град очуван попут временске капсуле из раздобља када је поплављен. С обзиром на то да вода коришћена за потапање није садржавала ништа корозивно, град је очуван у савршеном стању.

Иако је до средине 20. века функционисао као град, Ши Ченг још увек није у потпуности мапиран.

Данас рониоци поступно проучавају сваку зграду, структуру, лукове, путеве и зграде да би добили потпуну слику о томе како је град изгледао.

Туристи и посетиоци могу разгледати град у склопу подводних излета, али морају да имају потврду о напредном курсу роњења.

БОНУС ВИДЕО: