Kineski istraživači ponovo su ga otkrili 2001. godine, kad su kineske vlasti organizovale ekspediciju kako bi ustanovile šta je ostalo od izgubljene metropole. Ustanovljeno je da je Grad lavova savršeno očuvan i nakon 53 godine pod vodom, a 2017. je otvoren za turiste.

Ali, kakva je istorija Grada lavova i kako je završio pod vodom?

Pretpostavlja se da je Či Čeng izgrađen za vreme dinastije Han, između 25. i 200. godine. Nekad je bio političko i ekonomsko središte istočne pokrajine Žeđang, a u njemu se nalazilo regionalno sedište vlasti.

Ši Čeng, star više od hiljadu godina, potopljen je kad je 1959. godine kineska vlada tamo odlučila da dovrši branu s hidroelektranom na reci Đin, zbog čega je poplavljen drevni grad koji je završio pod velikim akumulacionim jezerom. Pritom je raseljeno više od 300.000 stanovnika.

Bio je zaboravljen više od 50 godina

Gotovo 53 godine bio je zaboravljen. Gradske zidine, za koje se veruje da datiraju iz 16. veka, imale su pet ulaznih vrata, za razliku od tradicionalnih četiri, koliko je karakterisalo drevne kineske gradove. Široke gradske ulice imaju 265 svodnih prolaza s kamenim zidovima na kojima su uklesani zmajevi, feniksi i lavovi.

Ali, drevni je grad očuvan poput vremenske kapsule iz razdoblja kada je poplavljen. S obzirom na to da voda korišćena za potapanje nije sadržavala ništa korozivno, grad je očuvan u savršenom stanju.

Iako je do sredine 20. veka funkcionisao kao grad, Ši Čeng još uvek nije u potpunosti mapiran.

Danas ronioci postupno proučavaju svaku zgradu, strukturu, lukove, puteve i zgrade da bi dobili potpunu sliku o tome kako je grad izgledao.

Turisti i posetioci mogu razgledati grad u sklopu podvodnih izleta, ali moraju da imaju potvrdu o naprednom kursu ronjenja.

BONUS VIDEO: