- Зауставио сам се и прешао на ивицу коловоза како бих пропустио друга возила. Када сам проверио да нема никога, отишао сам до раскрснице и тада сам видео моторе лево на семафору. Приметио сам њихова светла и проценио да су на довољној удаљености од мене. Иза знака СТОП било је растиње и нисам могао да видим саобраћајни знак који је био увучен према споредном путу на којем сам био. Пре уласка у раскрсницу није било возила ни лево ни десно, а мотоциклисту сам видео само у тренутку када је предњи крај аутомобила био на крају прве саобраћајне траке - рекао је у својој изјави Вараждинац Маријо Ш. (43), оптужен да је из нехата скривио саобраћајну несрећу у којој су животе изгубили 25-годишњи Хрвоје Х. и Матеја С., возећи мотоцикл.

Реч је о стравичној саобраћајној несрећи која се догодила 14. августа 2022. године у 15.45 часова у месту Турчин када је Маријо Ш. управљао шкодом у споредној Назоровој улици у правцу раскрснице са Загребачком. Иако је био упозорен саобраћајним знаком СТОП да се на коловоз улази са првенством пролаза и да мора да стане, он је, према наводима тужилаштва, олако размишљао да својом вожњом неће угрозити друге учеснике у саобраћају. Јер, иако је на довољној удаљености угледао групу мотоцикала, међу којима је био и страдали Хрвоје Х., на раскрсници је због пропуста осумњиченог предњим делом мотоцикла налетео на његов аутомобил. Несрећни мотоциклиста је задобио више прелома, повреду главе и преминуо је на месту удеса, док је његова девојка, сапутница Матеја С., у тешком стању превезена у вараждинску болницу - њен живот је после два дана окончан упркос лекарским напорима.

Фото: Друштвене мреже

 

Отац преминулог Хрвоја, Кристијан Х. , врло се емотивно присетио кобног дана када се са друштвом враћао са 'Уличне трке' одржане на вараждинском аеродрому.

- Било је јако вруће и одлучили смо да идемо даље ка Новом Марофу. У друштву су били и мој син и његова девојка на мотоциклу БМВ. Напустили смо аеродром у конвоју, нормалном брзином. Имали смо жене и девојке у нашем друштву као сувозаче. У Турчину, где постоји скретање за Вараждинске топлице, супруга и ја смо стали на семафору, док су остали прошли испред нас на зелено светло. У даљини испред нас, око 300 метара, видео сам да је колона стала. За њих је било црвено, а онда је постало зелено. Одједном сам угледао ауди како ми бљесне из супротног смера. Тих 100 метара касније видео сам саобраћајну несрећу у којој су учествовали мој син и његова девојка. Удар мотоцикла нисам видео, а други су нам рекли да се возач аутомобила уопште није зауставио на знаку СТОП док је скретао са споредног на магистрални пут. Видео сам тог возача како седи у ауту за воланом неких пет минута, а отишао сам до сина у канал где је лежао - присећа се отац преминулог младића. Његова супруга је открила и да је, када је сишла са мотоцикла, почела да трчи у правцу аутомобила и мотоцикла, а, како каже, видела је и дим.

- Видела сам сина и девојку у јарку и онесвестила сам се. Помогли су ми радници Хитне помоћи. А полицајац нам је на месту несреће рекао: "Ваша деца би била жива да је возач стао на знак СТОП." – рекла је мајка покојника, пише Јутарњи лист.

Пријатељ преминулог Елвис Ч. , који се у том тренутку налазио у колони, открио је да је Хрвоје Х. кренуо да заобилази возило које му је одузело предност и преприечило му пут.

Фото: Профимедиа

 

- Нажалост, није успео да избегне судар са аутомобилом. При удару се распршила нека плава течност. Хрвоје и Матеја одлетели су у јарак. Позвао сам 112. Хрвоје није давао знаке живота, а Матеја је још дисала. Убрзо су стигли и Хрвојеви родитељи. А возач који је сакрио незгоду уопште није реаговао на њу, нити је имао намеру да помогне повређенима.

Саобраћајни вештак је показао да је ограничење брзине на поменутој деоници 50 км/х и да је кривац удеса брзином од 16 километара на час ушао на споредни пут јер је успорио када је видео мотоциклисте.

Међутим, за вештака је наведена одлука да у раскрсницу уђе минималном брзином била технички неприхватљива јер се налазио на раскрсници високе фреквенције где је потребно да возач што брже скрене на магистрални пут, а како је он планирао да пређе саобраћајне траке, због саобраћајног знака је био у обавези да стане. У тренутку налета мотоциклиста се кретао брзином од 78,77 км/х.

(Јутарњи лист)

БОНУС ВИДЕО: