Убедљиво најпопуларније презиме у Србији јесте Јовановић, које, према неким подацима, носи скоро 150 хиљада Срба.

- Провео сам бројне сате гуглајући, покушавајући да пронађем статистике на језику којим говорим и преводио уз помоћ речника. Полазна тачка био ми је чланак на Википедији, али бројни подаци из њега нису имали наведени извор или су напросто били потпуно погрешни тако да сам увек тражио примарни извор - рекао је Јакуб Мариан, лингвиста, математичар и уметник из Чешке, који је направио занимљиву мапу у којој је приказао која су најчешћа презимена у европским земаљама.

У Хрватској је најпопуларније презиме Хорват, које деле с Мађарима који га пишу Хорватх. Друго најпопуларније презиме у Хрватској је Новак – а оно је на првом месту у још три земље – Словенији, Пољској и Чешкој, само га неки пишу с W уместо В и са нагласком на слову А.

Најпопуларније презиме у БиХ је Хоџић, у Црној Гори Поповић, Стојановски у Македонији.

Порекло презимена Јовановић

Јовановић је презиме које је потекло из старо-словенског језика; означава пре свега дакле „патер фамилиаса“ или родоначелника неке породице личног имена Јован.

Сматра се да је и дан данас ово презиме далеко најпопуларније у нашој земљи.

Претпоставка је по неким подацима да је кнез Милош Обреновић, презиме Јовановић дао Ромима који су населили наше крајеве и прихватили православну веру (поред овог презимена им је давао и презиме Николић).

Доказано је да су најчешће Крсне славе за породице са овим презименом Јовањдан и Никољдан, а да је омиљено лично мушко име Јован, а женско Јована.

Према истраживању које је објавио портал Форебеарс.ио ово је првих 10 најбројнијих презимена у Србији, са бројем људи који их носе:

1. Јовановић 149,830

2. Николић 121,373

3. Петровић 118,555

4. Ђорђевић 89,511

5. Илић 87,005

6. Павловић 66,415

7. Марковић 61,477

8. Стојановић 51,363

9. Поповић 49,977

10. Живковић 48,873

БОНУС ВИДЕО: