Шта се догодило те 1998. године?

Незапослени телекомуникацијски инжењер, Приклопил, зграбио је Кампушеву на путу ка школи и увукао је у свој комби 2. марта 1998. Закључао ју је у собу у подруму у предграђу Штрасхофа, у близини њене куће. Приклопил је својој жртви рекао да су врата и прозори минирани и да је њена породица заборавила на њу.

Првих шест месеци ту је била непрестано, а из ње није изашла ниједном. Након тога, смела је да борави у другим деловима куће, али је ноћу морала да се врати у собу где је била затворена док је Приклопил био на послу.

Фото: Профимедиа

 

Од јуна 2005. године Наташи је било допуштено да се шета по врту. Приклопил јој је 2006. допустио да напушта кућу по потреби. Након тога ју је одвео и на скијање на неколико сати у близини Беча. Тада није имала прилику за бекство. У почетку је Наташа ову причу негирала, али је уз низ доказа признала да је истина.

Фото: Профимедиа

 

Касније, кад је објашњавала своју изјаву, потврдила је да јој ништа није недостајало у заточеништву. Изјавила је и да је била поштеђена многих ствари, као нпр. није била у прилици да почне да пуши, пије алкохол, нити да западне у лоше друштво, за разлику од својих вршњака. Приклопил ју је упозорио да носи пиштољ и да ће је убити ако покуша да оде.

Наташа тврди да је имала више прилика за бекство, а признала је да јој је чак и сам Приклопил понекад предлагао начине на које би могла да побегне. Неки од комшија чак су медијима рекли и да је било случајева у којима би Приклопил јео у ресторану док би га Наташа сама чекала у аутомобилу.

Све се променило тог 23. августа 2006. године. Чистила је и усисавала отмичарев аутомобил. У 12.53 сати, Приклопила је неко назвао, па се он удаљио да му не смета бука усисавача. Кампушева је оставила уређај укључен, па је побегла из дворишта.

Фото: Профимедиа

 

Савин Фројденбергер, прва полицијска службеница која је дошла у контакт с Наташом након бекства, рекла је да је била изненађена девојчицином интелигенцијом и вокабуларом. Након две године заточеништва, Приклопил је почео да јој доноси књиге, новине, имала је и радио, а гледала је и ТВ програм ОРФ-а, познат по промовисању образовања и класичне музике.

Када је Приклопил сазнао да полиција трага за њим, убио се скочивши под воз близу станице Нордбанхоф у Бечу. Верује се да је планирао самоубиство јер је једном рекао Наташи да га никада неће ухватити живог.

После вести о његовој смрти, Наташа је изјавила да тугује без обзира на све. Ипак, негирала је могућност постојања Стокхолмског синдрома и Приклопила је јасно назвала криминалцем.

Данас, слободна од Прикопила, али не и сећања, чини се како Кампушева и даље има доста проблема да се привикне на нормалан живот.

 

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".