Али зашто имају различите реакције у зависности од појединца?

1. Непознато је страшно

Најчешћи разлог зашто ваш пас лоше реагује на одређене људе је тај што доживљава нешто ново. Ако пас није правилно социјализован, свако излагање странцима - а са њим и гомилу нових мириса, призора и понашања - може изгледати опасно за животињу. Чак и ако је пас социјализован, он се и даље може наћи у ситуацији да се осећа забринуто и несигурно због нечега непознатог.

Дакле, вероватније је да ће пас лајати на људе који поседују непознате особине, посебно када су у питању мирис и изглед.

Фото: Профимедиа

 

2. Пси неке особине доживљавају као претеће

Људи се разликују по величини, особинама и начину кретања, а све то може изгледати застрашујуће за пса. Међу стварима које могу бити непријатне су:

Додатна опрема попут шешира и сунчаних наочара омета псу поглед на лице особе. Длаке на лицу, из истог разлога. Још неки од разлога за узнемиреност могу бити: дубок глас, специфичан говор тела, посебно директан интензиван контакт очима или буљење. Такође може бити проблемотично ако особа мирише на дим, али пас такође може да воли ваш шампон, парфем, дезодоранс или чак храну коју сте јели. Свака комбинација ових ствари може учинити пса нервозним. Неки пси се генерално више плаше одраслих мушкараца јер имају „чудније“ карактеристике из перспективе пса: виши су, имају дубљи глас и - о, не - длаке на лицу.

Фото: П. Митић

 

3. Лоше успомене

Пси могу да примете нешто са чиме имају негативно искуство и да се зато бране. Неки људи могу да изгледају застрашујуће одређеним псима јер повезују мирис или изглед особе са лошим сећањима. Ако је пас био трауматизован или злостављан у прошлости, може да лаје на људе који их подсећају на њихове злостављаче. Пси могу да развију опште неповерење према неким специфичним карактеристикама као што је пол.

4. Покушавају да заштите свог власника - чак и ако то није неопходно

Пси могу бити територијални и заштитнички настројени према својим људима, посебно чувајуће расе као што су мастифи или теријери. Тако могу агресивно да реагују према свакоме ко „упадне” у њихов простор или се понаша на начин који се може схватити као претња њиховој породици. Понашање које може изазвати заштитни одговор вашег пса заправо не мора бити агресивно: то може да буде само изненадна или енергична акција.

Фото: Shutterstock

 

У ствари, пси могу да перципирају људе као застрашујуће ако праве било какве необичне покрете или звукове, као што је стављање шешира или отварање кишобрана. Штавише, пас може једноставно да буде љубоморан на своје власнике и да делује посесивно ако види пријатељске интеракције између свог власника и других људи.

5. Они виде праву природу људи

Пси често добро процењују карактер, а неколико студија је показало да пси заправо могу да кажу да ли је особа вредна поверења или не. Пси стално прате друштвене интеракције и опрезни су како се други људи понашају према њиховим власницима. Већа је вероватноћа да ће показати неповерење и лајати ако виде да људи нису од помоћи. Они чак могу да схвате општи став свог власника према некоме.

Штавише, пси заправо могу да осете страх - заједно са стресом, узбуђењем и анксиозношћу - кроз наше хормоне који се ослобађају у мирису тела. Осећање ових екстремних емоција може да учини вашег псу непријатним, а крајњи резултат је лајање.

БОНУС ВИДЕО: