Недавно је отворен најновији тунел, Сeндоj тунел, у који је уложено чак 557 милиoна евра, а повезује острва Стрејмоj и Еyстуроj, чиме је пут скраћен на само 15 минута, с некадашњих сат времена.

Стрејмоy, острво на којем се налази главни град, пре је с Еyстуројем био повезан бродом, а путовање је због лоших временских услова умело да трајати и до пола дана.

Фарска острва су место за које важи да је на њему могуће искусити сва четири годишња доба у једном дану па је изградња тунела знатно олакшала путовање.

Фото: Профимедиа

 

На 17 настањивих острва тренутно живи око 50.000 људи, отприлике 20.000 мање него оваца, а за њих је изграђено 20 тунела с укупном дужином од 50 километара, што је готово метар по становнику.

Тунел Еyстурој, који је отворен 2020. године, досад је био највећа инвестиција. Тај тунел дуг је 11 километара и садржи кружни ток назван "кружним током медуза". Његова вредност процењена је на 300 милиона фунти, али га сматрају чудом инжењерства, јер је други најдужи подводни тунел на свету, а вожња кроз њега траје осам минута. На дубини од 72 метра налази се и велики стуб од осветљене природне стијене, остављен током минирања. 

Око тунела направљена је челична скулптура од 80 метара, која представља фигуре које се држе за руке.

- Ликови ходају из таме у светлост и симболизују саму фарску идеју да удруживањем руку и заједничким радом постижемо велике ствари - рекао је за "Гардијан" аутор Трондур Патурсон.

Фото: Профимедиа

 

У тунелу постоји и посебна радио станица, програмирана за побољшање вожње.

БОНУС ВИДЕО: