Многи не знају да му Јованка Броз није била једина супруга.

Напротив, пре ње љубио је многе жене и женио се неколико пута.

Прва супруга била му је Рускиња Пелагија Белорусова. Брак су склопили у јуну 1919. године.

Она се за Јосипа Броза Тита удала кад јој је било само 14 година, а њему је тада било 26. Упознала га је као ратног заробљеника, а имали су четверо деце.

Фото: репринт ТВ Новости

 

Прво је, нажалост, преминуло одмах по рођењу, друго двоје умрло је нешто касније, али су такође били деца, а преживело је само четврто дете.

Након што је Тито ухапшен 1928. због комунистичке пропаганде, Пелагија се са сином вратила у Русију. Тито је по изласку из затвора био љут на њу јер је њихова сина Жарка дала у дом за незбринуту децу. Службено су се развели у априлу 1936.

Друга жена шпијунка

Други брак уследио је у октобру 1936. у Москви. Боља половина била је Луција Бауер, правог имена Ана Коенин. Била је удата за једног високог службеника немачких комуниста, који је након доласка Хитлера на власт ухапшен и осуђен на 15 година затвора. Међународна организација Црвеног крста затим је организовала одлазак његове супруге у Москву, где је добила псеудоним Луција Бауер.

 

 

Тито ју је оженио 1936. Њему је тада било 44, а њој наводно 22 године. Недуго након венчања, Тито је отишао "на илегалан рад у Југославију". Слао јој је љубавна писма, писао да је она љубав његова живота, а након што ју је Стаљинова тајна полиција оптужила да је немачка шпијунка, Луција је 1937. стријељана у московском затвору.

Трећу жену варао с секретарицом

Трећу срећу пронашао је с Хертом Хас, богатом Словенком јеврејског порекла која је од њега била млађа 22 године. Биографи се још увек не слажу у потпуности јесу ли се они уопше венчали.

Једни тврде да су то учинили 1939. у Загребу, други говоре да та веза никада није била озакоњена. Ипак, оно око чега се сви слажу јест то да је Тито, док је био с Хертом, имао љубавницу Даворјанку Пауновић, којој тада није било ни 20 година. У исто је време с Хертом добио сина Александра Мишу Броза.

 

 

Ко је била љубавница Јосипа Броза Тита?

Даворјанка Пауновић рођена је 1921. године, а током студија на београдском Филозофском факултету, пред рат, забављала се с Црногорцем Јовом Капичићем. Обоје су били чланови Комунистичке партије, а важили су за најлепши пар.

Они су се тако забављали неких годину и по, а онда је Даворјанка у марту 1941. од комунистичке партије добила задатак да с Јосипом Брозом Титом пође у Загреб. Свом драгом није смела ништа да каже о том путу у она времена, осим тога да одлази.

Почео је рат, а двоје заљубљених срели су се поново почетком јануара 1942. Јово Капичић подносио је Титу извештај о поразу одреда на чијем је челу био. Тада је први пут у животу видео Јосипа Броза Тита, а када су се отворила врата његове канцеларије - кроз њих је прошла Даворјанка.

 

 

Био је срећан што је жива и што је тамо, али одмах после тог извештаја, морао је да се врати у јединицу. Видели су се тек за два месеца, у Фочи.

Она је договорила сусрет увече, на једном од фочанских мостова, а кад је дошла на договорени сусрет, донела му је у марами поклоне - кутију цигарета, упаљач, сапун, чешаљ, марамицу... Грлили се се. Неколико дана касније, Капичић је опет био у Фочи.

Даворјанка, која је била 29 година млађа, уз Тита је била током целог рата. Неки су шушкали о томе да је толико гласно водила љубав да је борцима било непријатно због јецаја и уздаха који су допирали из Титовог шатора. Имала је велики утицај на њега, а у време немачког десанта на Дрвар чак га је уверила да се, заједно с њом, преда Немцима, јер је ситуација изгледала безизлазно. Тек када му је Сретен Жујовић запретио да ће га убити, Тито је одустао од предаје, пише Стил.

Даворјанка Пауновић умрла је од туберкулозе у пролеће 1946. По Титовој наредби, сахрањена је у кругу Белог двора јер ју је чак и мртву хтео у својој близини. Тада су кружиле и приче да је сваки дан плакао над гробом и доносио јој црвену ружу сваког јутра.

Исте године припадници војне сигурности довели су му на упознавање Личанку Јованку Будисављевић.

Јованка - једина прва дама

Јованка Будисављевић била је 32 године млађа од Тита. Упознали су се за време десанта на Дрвар, а касније ју је довео у своју канцеларију где ју је запослио као домаћицу.

Неки извори тврдили су тада да је Јованка политички намештена Титу како би се он мало смирио, јер је наводно био поприлично незасит кад су жене у питању. Њена сестра Нада Будисављевић увек је тврдила да је Тито волео и ценио Јованку, а и она је њега волела.

Фото: репринт ТВ Новости

 

Тито и Јованка венчали су се у априлу 1952., а у почетку скоро нико у земљи није знао да су склопили брак јер је венчање било тајно. Церемонија се одржала недалеко од Илока, у Титовој вили уз Дунав, у уском кругу људи.

Њих двоје нису имали деце. Иако се шушкало да су се службено развели крајем 70-их, Јованка Броз остала је уз Тита све до његове смрти 1980. године. И док је споља њихов однос изгледао складан, није било идиле, поготово не тих 1970-их. Последњих неколико година његовог живота Јованка наводно није ни виђала свог супруга.

Године 1978., чак је и британски амбасадор схватио што се догађа, па је у Лондон послао поруку садржаја: "Тито је потпуно сам!" Уз њега више нису били ни жена ни пријатељи, а ускоро је уследио и распад онога што је створио - Социјалистичке Федеративне Републике Југославије.