Mnogi ne znaju da mu Jovanka Broz nije bila jedina supruga.

Naprotiv, pre nje ljubio je mnoge žene i ženio se nekoliko puta.

Prva supruga bila mu je Ruskinja Pelagija Belorusova. Brak su sklopili u junu 1919. godine.

Ona se za Josipa Broza Tita udala kad joj je bilo samo 14 godina, a njemu je tada bilo 26. Upoznala ga je kao ratnog zarobljenika, a imali su četvero dece.

Foto: reprint TV Novosti

 

Prvo je, nažalost, preminulo odmah po rođenju, drugo dvoje umrlo je nešto kasnije, ali su takođe bili deca, a preživelo je samo četvrto dete.

Nakon što je Tito uhapšen 1928. zbog komunističke propagande, Pelagija se sa sinom vratila u Rusiju. Tito je po izlasku iz zatvora bio ljut na nju jer je njihova sina Žarka dala u dom za nezbrinutu decu. Službeno su se razveli u aprilu 1936.

Druga žena špijunka

Drugi brak usledio je u oktobru 1936. u Moskvi. Bolja polovina bila je Lucija Bauer, pravog imena Ana Koenin. Bila je udata za jednog visokog službenika nemačkih komunista, koji je nakon dolaska Hitlera na vlast uhapšen i osuđen na 15 godina zatvora. Međunarodna organizacija Crvenog krsta zatim je organizovala odlazak njegove supruge u Moskvu, gde je dobila pseudonim Lucija Bauer.

 

 

Tito ju je oženio 1936. NJemu je tada bilo 44, a njoj navodno 22 godine. Nedugo nakon venčanja, Tito je otišao "na ilegalan rad u Jugoslaviju". Slao joj je ljubavna pisma, pisao da je ona ljubav njegova života, a nakon što ju je Staljinova tajna policija optužila da je nemačka špijunka, Lucija je 1937. strijeljana u moskovskom zatvoru.

Treću ženu varao s sekretaricom

Treću sreću pronašao je s Hertom Has, bogatom Slovenkom jevrejskog porekla koja je od njega bila mlađa 22 godine. Biografi se još uvek ne slažu u potpunosti jesu li se oni uopše venčali.

Jedni tvrde da su to učinili 1939. u Zagrebu, drugi govore da ta veza nikada nije bila ozakonjena. Ipak, ono oko čega se svi slažu jest to da je Tito, dok je bio s Hertom, imao ljubavnicu Davorjanku Paunović, kojoj tada nije bilo ni 20 godina. U isto je vreme s Hertom dobio sina Aleksandra Mišu Broza.

 

 

Ko je bila ljubavnica Josipa Broza Tita?

Davorjanka Paunović rođena je 1921. godine, a tokom studija na beogradskom Filozofskom fakultetu, pred rat, zabavljala se s Crnogorcem Jovom Kapičićem. Oboje su bili članovi Komunističke partije, a važili su za najlepši par.

Oni su se tako zabavljali nekih godinu i po, a onda je Davorjanka u martu 1941. od komunističke partije dobila zadatak da s Josipom Brozom Titom pođe u Zagreb. Svom dragom nije smela ništa da kaže o tom putu u ona vremena, osim toga da odlazi.

Počeo je rat, a dvoje zaljubljenih sreli su se ponovo početkom januara 1942. Jovo Kapičić podnosio je Titu izveštaj o porazu odreda na čijem je čelu bio. Tada je prvi put u životu video Josipa Broza Tita, a kada su se otvorila vrata njegove kancelarije - kroz njih je prošla Davorjanka.

 

 

Bio je srećan što je živa i što je tamo, ali odmah posle tog izveštaja, morao je da se vrati u jedinicu. Videli su se tek za dva meseca, u Foči.

Ona je dogovorila susret uveče, na jednom od fočanskih mostova, a kad je došla na dogovoreni susret, donela mu je u marami poklone - kutiju cigareta, upaljač, sapun, češalj, maramicu... Grlili se se. Nekoliko dana kasnije, Kapičić je opet bio u Foči.

Davorjanka, koja je bila 29 godina mlađa, uz Tita je bila tokom celog rata. Neki su šuškali o tome da je toliko glasno vodila ljubav da je borcima bilo neprijatno zbog jecaja i uzdaha koji su dopirali iz Titovog šatora. Imala je veliki uticaj na njega, a u vreme nemačkog desanta na Drvar čak ga je uverila da se, zajedno s njom, preda Nemcima, jer je situacija izgledala bezizlazno. Tek kada mu je Sreten Žujović zapretio da će ga ubiti, Tito je odustao od predaje, piše Stil.

Davorjanka Paunović umrla je od tuberkuloze u proleće 1946. Po Titovoj naredbi, sahranjena je u krugu Belog dvora jer ju je čak i mrtvu hteo u svojoj blizini. Tada su kružile i priče da je svaki dan plakao nad grobom i donosio joj crvenu ružu svakog jutra.

Iste godine pripadnici vojne sigurnosti doveli su mu na upoznavanje Ličanku Jovanku Budisavljević.

Jovanka - jedina prva dama

Jovanka Budisavljević bila je 32 godine mlađa od Tita. Upoznali su se za vreme desanta na Drvar, a kasnije ju je doveo u svoju kancelariju gde ju je zaposlio kao domaćicu.

Neki izvori tvrdili su tada da je Jovanka politički nameštena Titu kako bi se on malo smirio, jer je navodno bio poprilično nezasit kad su žene u pitanju. NJena sestra Nada Budisavljević uvek je tvrdila da je Tito voleo i cenio Jovanku, a i ona je njega volela.

Foto: reprint TV Novosti

 

Tito i Jovanka venčali su se u aprilu 1952., a u početku skoro niko u zemlji nije znao da su sklopili brak jer je venčanje bilo tajno. Ceremonija se održala nedaleko od Iloka, u Titovoj vili uz Dunav, u uskom krugu ljudi.

NJih dvoje nisu imali dece. Iako se šuškalo da su se službeno razveli krajem 70-ih, Jovanka Broz ostala je uz Tita sve do njegove smrti 1980. godine. I dok je spolja njihov odnos izgledao skladan, nije bilo idile, pogotovo ne tih 1970-ih. Poslednjih nekoliko godina njegovog života Jovanka navodno nije ni viđala svog supruga.

Godine 1978., čak je i britanski ambasador shvatio što se događa, pa je u London poslao poruku sadržaja: "Tito je potpuno sam!" Uz njega više nisu bili ni žena ni prijatelji, a uskoro je usledio i raspad onoga što je stvorio - Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije.