Nedavno je otvoren najnoviji tunel, Sendoj tunel, u koji je uloženo čak 557 miliona evra, a povezuje ostrva Strejmoj i Eysturoj, čime je put skraćen na samo 15 minuta, s nekadašnjih sat vremena.

Strejmoy, ostrvo na kojem se nalazi glavni grad, pre je s Eysturojem bio povezan brodom, a putovanje je zbog loših vremenskih uslova umelo da trajati i do pola dana.

Farska ostrva su mesto za koje važi da je na njemu moguće iskusiti sva četiri godišnja doba u jednom danu pa je izgradnja tunela znatno olakšala putovanje.

Foto: Profimedia

 

Na 17 nastanjivih ostrva trenutno živi oko 50.000 ljudi, otprilike 20.000 manje nego ovaca, a za njih je izgrađeno 20 tunela s ukupnom dužinom od 50 kilometara, što je gotovo metar po stanovniku.

Tunel Eysturoj, koji je otvoren 2020. godine, dosad je bio najveća investicija. Taj tunel dug je 11 kilometara i sadrži kružni tok nazvan "kružnim tokom meduza". NJegova vrednost procenjena je na 300 miliona funti, ali ga smatraju čudom inženjerstva, jer je drugi najduži podvodni tunel na svetu, a vožnja kroz njega traje osam minuta. Na dubini od 72 metra nalazi se i veliki stub od osvetljene prirodne stijene, ostavljen tokom miniranja. 

Oko tunela napravljena je čelična skulptura od 80 metara, koja predstavlja figure koje se drže za ruke.

- Likovi hodaju iz tame u svetlost i simbolizuju samu farsku ideju da udruživanjem ruku i zajedničkim radom postižemo velike stvari - rekao je za "Gardijan" autor Trondur Paturson.

Foto: Profimedia

 

U tunelu postoji i posebna radio stanica, programirana za poboljšanje vožnje.

BONUS VIDEO: