Министарство енергетике САД (DOE) и Агенција за заштиту животне средине (EPA) саветују да се ова пракса избегава - из више разлога. Не само да ово троши гориво и повећава трошкове, већ је и извор штетних издувних гасова.

- Издувни гасови садрже азот-оксид, сумпор-оксид, амонијак и озон, што доводи до загађења - објашњава др Индерпал Рандхава, медицински директор Института за дечије плућне болести за "Јаху лајф". Ова загађења су посебно опасна за децу која чекају родитеље, као и за одрасле који су паркирани испред продавница, јер гасови директно утичу на дисајне путеве и плућа.

Редовна изложеност овим загађивачима може значајно да погорша здравствено стање, повећавајући ризик од респираторних и кардиоваскуларних болести, алергија и чак рака. Стручњаци посебно упозоравају родитеље да буду свесни ових опасности када иду по децу, јер су емисије из аутомобила концентрисаније близу тла, где деца дишу.

Фото: Профимедиа

 

Чак и ако седите у аутомобилу док мотор ради, нисте потпуно заштићени од загађеног ваздуха. Нивои неких загађивача унутар аутомобила могу бити чак већи него напољу, јер емисије из вашег и околних возила улазе и циркулишу у затвореном простору.

Стручњаци препоручују да се мотор аутомобила не оставља укључен дуже од 10 секунди, јер се на тај начин троши више горива и производи више емисија које доприносе формирању смога и климатским променама, него када би мотор био угашен, а затим поново упаљен. Ако нисте сигурни како да процените 10 секунди, користите минут као оријентир. Ако планирате да стојите на месту дуже од једног минута, најбоље би било да искључите мотор. Ово може бити мала промена која значајно доприноси заштити животне средине и здравља свих нас.

БОНУС ВИДЕО: