Ministarstvo energetike SAD (DOE) i Agencija za zaštitu životne sredine (EPA) savetuju da se ova praksa izbegava - iz više razloga. Ne samo da ovo troši gorivo i povećava troškove, već je i izvor štetnih izduvnih gasova.

- Izduvni gasovi sadrže azot-oksid, sumpor-oksid, amonijak i ozon, što dovodi do zagađenja - objašnjava dr Inderpal Randhava, medicinski direktor Instituta za dečije plućne bolesti za "Jahu lajf". Ova zagađenja su posebno opasna za decu koja čekaju roditelje, kao i za odrasle koji su parkirani ispred prodavnica, jer gasovi direktno utiču na disajne puteve i pluća.

Redovna izloženost ovim zagađivačima može značajno da pogorša zdravstveno stanje, povećavajući rizik od respiratornih i kardiovaskularnih bolesti, alergija i čak raka. Stručnjaci posebno upozoravaju roditelje da budu svesni ovih opasnosti kada idu po decu, jer su emisije iz automobila koncentrisanije blizu tla, gde deca dišu.

Foto: Profimedia

 

Čak i ako sedite u automobilu dok motor radi, niste potpuno zaštićeni od zagađenog vazduha. Nivoi nekih zagađivača unutar automobila mogu biti čak veći nego napolju, jer emisije iz vašeg i okolnih vozila ulaze i cirkulišu u zatvorenom prostoru.

Stručnjaci preporučuju da se motor automobila ne ostavlja uključen duže od 10 sekundi, jer se na taj način troši više goriva i proizvodi više emisija koje doprinose formiranju smoga i klimatskim promenama, nego kada bi motor bio ugašen, a zatim ponovo upaljen. Ako niste sigurni kako da procenite 10 sekundi, koristite minut kao orijentir. Ako planirate da stojite na mestu duže od jednog minuta, najbolje bi bilo da isključite motor. Ovo može biti mala promena koja značajno doprinosi zaštiti životne sredine i zdravlja svih nas.

BONUS VIDEO: