И док су је једни осуђивали због понашања и називали је блудницом, други су сматрали да је Мерилин Монро оличење нежности и лепоте.

Њен приватни живот пратиле су бројне контроверзе. Постоје индиције да је убијена због љубавне афере са америчким председником Џоном Кенедијем, да се из нехата отровала прекомерним узимањем лекова или да је себи смишљено одузела живот, решивши да оконча са непрестаним разочарањима у каријери и љубавном животу.

Фото: Профимедиа

 

Борила се са зависношћу, депресијом, анксиозношћу, а њени бракови са бившом бејзбол звездом Џоем Димађиом и са књижевником Артуром Милером су били веома заступљени у медијима и оба су се завршила разводом.

Мерилин је врло тешко падало што су јој целог живота додељиване улоге наивних и празноглавих плавуша, и девојака жељних новца, због чега, како је мислила, није могла да покаже своје глумачке вредности. Ипак, Амерички филмски институт је њен потенцијал препознао сместивши је на шесто место на листи десет највећих глумица свих времена. Мерилин Монро је била културна, модна и геј икона, и један од највећих секс симбола 20. века.

Фото: Профимедиа

 

Италијанско позориште комедије у Паризу избегло је банкрот захваљујући продаји свилене мараме Мерилин Монро за 300 хиљада евра

Познато је да је Монро своју свилену мараму оставила у тоалету хотела  Valdorf Astoria у Њујорку две године пре смрти. Након тога, марама је припадала уметнику Ендију Ворхолу, а потом и власнику галерије  Leom Castellijem, који је мараму предао творцу и директору позоришта La Comédie-Italienne Attilio Maggili, на чију позорницу постављају искључиво италијанске ауторе, класичне и савремене.

Фото: Профимедиа

 

Марама је дуго времена била приказана у предворју позоришта као експонат. Пандемија коронавируса уздрмала је финансије позоришта. Продајући шал на аукцији, власник је могао да плати дуговања и избегне банкрот јединог париског позоришта које приказује представе комедије del arte. 

Фото: Профимедиа

 

Мерилин је пронађена мртава 5. августа 1962. године у својој спаваћој соби у њеном дому у Калифорнији. Аутопсија фаталне плавуше годинама је била строга тајна.

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".