Скоро 400 година од доласка првих енглеских бродова на острво, тачно у поноћ, рођена је нова република уз интонирање националне химне и 21 плотун, на одушевљење хиљада људи на улицама престонице Бриџтауна.


"Ми људи морамо да дамо Републици Барбадос њен дух и њену суштину. Морамо да креирамо нашу будућност. Ми смо ти који чувамо своју нацију. Ми народ смо Барбадос", поручио је прва председница Сандра Мејсон, преноси Ројтерс.

Премијерка Миа Мотли, прогласила је током цереномије певачицу Ријану пореклом са Барбадоса за националног хероја.

Барбадос је освојио независност од Британије 1966. године, али је задржао краљицу Елизабету као свог званичног суверена. Краљица је још увек суверен над још 15 области укључујући Уједињено Краљевство, Аустралију, Канаду и Јамајку.

Церемонији је присуствовао престолонаследник британске круне, принц Чарлс који је поручио да је стварање републике "нуди нов почетак".

Барбадос остаје република у оквиру Комонвелта, групе 54 земаља.

Принц Чарлс на инагурацији

Британски принц Чарлс допутовао је у недељу на то карипско острво како би присуствовао инаугурацјии изабране председнице Сандре Мејсон. Тиме ће Барбадос, око 400 година откако су први британски бродови стигли до обала острва, уклонити последње трагове колонијалног система.

Принц Чарлс ће на инаугурацији одржати говор у којем ће истаћи пријатељство два народа, упркос промени уставног система. Барбадос ће остати у Комонвелту, групу коју чине од 54 земље бивше британске колоније широм Африке, Азије, Северне и Јужне Америке и Европе, коју чине.

Британци су заузели острво 1627. године и избрисали сваки траг првобитних становника, Аравакакоји су тамо живели годинама. Британски колонијалисти су из Африке бродовима довозили робове да би радили на пољима шећерне трске, па је данашња популација од око 300.000 људи већином афричког порекла.

Последњи пут је једна земља уклонила британску краљицу са чела државе када је Маурицијус, острво у Индијском океану, проглашен за републику.

 

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".