- Дете овде кад заврши неку школу, занат, одмах га чека нека пракса па неки рад а има и кредита за младе, па ако се двоје узму млади онда обоје имају право, описује он и присећа се како је једном приликом био код једног Норвежанина који је имао лускузну кућу на једном од пуно острва колико их има та земља.

- Био сам код једног Норвежанина који ми је причао да хоће да прода кућу, луксузна локација с погледом на море... Овде у Норвешкој све што се ради не ради се офрље него с пуно размишљања. Каже ми он, деца порасла, жена и ја остали у оволикој кући, није ми више потребно, купили смо мању где је доста за нас, логично, без неке сентименталности... Питам га, како се ти осећаш, пуно успомена, дуго година сте били ту, али разум преовладава... Што би се рекло овде, родитељи кад им деца стасају за самостални живот селе се у мање, а онда им остају две плате, две пензије па могу да путују - појашњава он и додаје да је викенд Норвежанима важан, недељом се посећују, родитељи виде децу, унуке...

Поменуо је и како Норвежани живе своју старост, те објаснио да већина прво узима кућну негу јер велики број људи жели да и у старости остане код куће. Кад то више не буде могуће, иду у дом и за њих је то потпуно природан и нормалан прелазак као за нас из собе у собу. Домова има и приватних и државних, али сви су лепо уређени и са неком топлином да подсећају на права обданишта за старе где корисници имају своје целине са кухињом, купатилом...

- Они који могу да живе сами, чак и они који су живели у великим и раскошним кућама, најчешће их у старости продају и селе се у мање или станове у којима нема тешког одржавања што најчешће значи чишћење снега који у Норвешкој пада и по неколико месеци па је то за старе велики посао око куће.

- Кад продају кућу и преселе се у, рецимо, стан, они те паре ставе на рачун и оставе деци... Неки из тог стана оду у дом, неки заувек.

Шта је приметио а не свиђа му се

- И овде постоји велики број незадовољстава током живота и депресивности и самоубистава, не код наших људи, него код Норвежана. Познајем једну стварно богату породицу Норвежана, људи који су код куће по цели дан. Једноставно, чудни су и с моје тачке гледиште не умеју да се организују, а људи су који могу да лупе било коју тачку на кугли земаљској и да кажу ту ћу. А можда су се баш организовали, можда је њима лепо.

БОНУС ВИДЕО: