Српска проја се нашла на листи 50 најбољих хлебова на свету, преноси амерички CNN.
- Топле коцке српске проје, односно кукурузног хлеба, омиљени су пратилац богатим месним чорбама у овој земљи - овако амерички медиј описује српску проју.
- То је домаће јело које се често спрема свеже за породичне оброке, а затим се служи вруће, право из рерне. Проја иде добро уз слане додатке, попут кајмака и чварака - наводи CNN.
Чувени кукурузни хлеб из Србије тако је стао раме уз раме са француским багетима, мексичким тортиљама, турским ђеврецима, итд.
Иначе, проја, у појединим деловима Србије позната и као морузница је кукурузни хлеб. Прави од крупно млевеног кукурузног брашна, соли и воде, а често се меша са пројаницом или пројаром.
Пројаница поред кукурузног има и пшеничног брашна и најчешће се прави са сиром и чварцима. Остале пројанице су са јогуртом, саламом, краставцем, сувом паприком...
У југоисточној Србији проја је позната под називом „морузница” и део је Гастрономије пиротског краја.
Проја је битан део српске кухиње где служи као предјело