Srpska proja se našla na listi 50 najboljih hlebova na svetu, prenosi američki CNN.
- Tople kocke srpske proje, odnosno kukuruznog hleba, omiljeni su pratilac bogatim mesnim čorbama u ovoj zemlji - ovako američki medij opisuje srpsku proju.
- To je domaće jelo koje se često sprema sveže za porodične obroke, a zatim se služi vruće, pravo iz rerne. Proja ide dobro uz slane dodatke, poput kajmaka i čvaraka - navodi CNN.
Čuveni kukuruzni hleb iz Srbije tako je stao rame uz rame sa francuskim bagetima, meksičkim tortiljama, turskim đevrecima, itd.
Inače, proja, u pojedinim delovima Srbije poznata i kao moruznica je kukuruzni hleb. Pravi od krupno mlevenog kukuruznog brašna, soli i vode, a često se meša sa projanicom ili projarom.
Projanica pored kukuruznog ima i pšeničnog brašna i najčešće se pravi sa sirom i čvarcima. Ostale projanice su sa jogurtom, salamom, krastavcem, suvom paprikom...
U jugoistočnoj Srbiji proja je poznata pod nazivom „moruznica” i deo je Gastronomije pirotskog kraja.
Proja je bitan deo srpske kuhinje gde služi kao predjelo