Уз редовно заливање и уклањање прецветалих латица, неопходно је и прихрањивање, као и употреба препарата који ће штитити биљке од штеточина, а то подразумева не само време, већ и додатни новац поред оног који сте већ инвестирали у биљке.

Да бисте уштедели новац, биљке можете да прихрањујете и природним средствима, и тако им обезбедите додатне минерале који ће поспешити њихов раст и бујност.

Кора банане, садржај врећица чаја или љуске од лука које ћете компостирати могу да поправе квалитет земљишта, али ће најбоље резултате дати пиво разблажено водом.

Фото: Профимедиа, принтскрин Јутјуб/ Фабио Вердиглионе, Дадцоок

 

Остатке пива из флаше или лименке сипајте у балон или флашу, прелијте водом и добро промућкајте, па тим раствором залијте баштенске и балконске биљке једном недељно. На 10 милилитара пива оптимално ”иде” литар обичне воде.

Пиво не мора да буде свеже – и оно које је одстојало неколико дана биће и те како корисно за цвеће, захваљујући комплексу витамина Б и ферментисаним материјама које садржи.

Овај раствор посебно је користан за мушкатле, калиопе и висеће петуније које ће, ако им редовно обезбеђујете ову врсту прихране, бити још раскошније.

Пиво је одавно познато као средство за јачање листова собних биљака. Уједно, даје им сјај и може да утиче на интензивирање зелене боје. Довољно је да једном у десетак дана памучну крпицу натопите пивом и њоме пребришете листове.