Портпарол министарства Михаел Штемпфле рекао је на конференцији за новинаре у Берлину да је у понедељак фрегата "Хесен" приметила беспилотну летелицу у том подручју и да није могла да утврди да ли представља претњу или не.

Стемпфле је рекао да су од савезничких земаља тражене информације о дрону, али да није било могуће утврдити коме припада.

Он је додао да је фрегата отворила ватру на дрон, али "неуспешно".

- Случај је решен када се испоставило да није реч о непријатељском дрону, што је постало јасно касније - рекао је он.

Он није рекао којој држави је дрон припадао, али су немачки медији пренели да је реч о америчком дрону.

Министар одбране Борис Писторијус рекао је да је фрегата "Хесен" отворила ватру након што су покушаји да се идентификује дрон "били неуспешни". Међутим, две ракете испаљене на дрон промашиле су циљ и срушиле се у море због "техничког квара", пише Шпигел, који такође тврди да је реч о америчком извиђачком дрону Рипер.

Без навођења извора, Шпигл је спекулисао да је дрон можда био у тој области "као део америчке противтерористичке мисије" која није повезана са мисијом на Црвеном мору, али су рекли да војни званичници верују да инцидент пријатељске ватре показује да је координацију између савезника укључених у различите мисије у региону око Јемена "потребно побољшати".

Дневник Франкфуртер алгемајне цајтунг додаје да је "општепознато да се у региону користе борбене беспилотне летелице САД које немају никакве везе са операцијом у Црвеном мору".

Немачки таблоид Билд писао је о инциденту у чланку под насловом "Срамота за нашу морнарицу у Црвеном мору" и наводи да су радарски системи фрегате "Хесен" грешком идентификовали дрон који кружи изнад ње као непријатељски. Као резултат тога, ратни брод је на њега испалио две ракете.

Начелник морнарице: "И ја бих исто"

Сајт Агензиа Нова преноси да је начелник штаба немачке ратне морнарице вицеадмирал Јан Кристијан Каак стао у одбрану посаде фрегате.

- Процедура је била у складу са правилима, дрон је јасно класификован као непријатељски - рекао је он. Он је додао да би поступио "баш као командант Хесена" који је дао наређење за отварање ватре, капетан фрегате Фолкер Кубш.

Фрегата "Хесен", која има посаду од 240 немачких војника и морнара, имала је више среће у среду када је успешно одбила напад групе коју подржава Иран и оборила две беспилотне летелице Хута у размаку од 15 минута. То је била прва борбена акција фрегате.

За разлику од морнарица САД и Велике Британије, које такође нападају мете на копну, фрегата "Хесен" делује искључиво дефанзивно. Ово пловило је конструисано са циљем пратње и заштите других пловила. Ратни брод је стигао у Црвено море током викенда након што је немачки парламент одобрио његово учешће у мисији у петак, саопштила је немачка војска.

(Курир/Јутарњи лист)

БОНУС ВИДЕО: