Portparol ministarstva Mihael Štempfle rekao je na konferenciji za novinare u Berlinu da je u ponedeljak fregata "Hesen" primetila bespilotnu letelicu u tom području i da nije mogla da utvrdi da li predstavlja pretnju ili ne.

Stempfle je rekao da su od savezničkih zemalja tražene informacije o dronu, ali da nije bilo moguće utvrditi kome pripada.

On je dodao da je fregata otvorila vatru na dron, ali "neuspešno".

- Slučaj je rešen kada se ispostavilo da nije reč o neprijateljskom dronu, što je postalo jasno kasnije - rekao je on.

On nije rekao kojoj državi je dron pripadao, ali su nemački mediji preneli da je reč o američkom dronu.

Ministar odbrane Boris Pistorijus rekao je da je fregata "Hesen" otvorila vatru nakon što su pokušaji da se identifikuje dron "bili neuspešni". Međutim, dve rakete ispaljene na dron promašile su cilj i srušile se u more zbog "tehničkog kvara", piše Špigel, koji takođe tvrdi da je reč o američkom izviđačkom dronu Riper.

Bez navođenja izvora, Špigl je spekulisao da je dron možda bio u toj oblasti "kao deo američke protivterorističke misije" koja nije povezana sa misijom na Crvenom moru, ali su rekli da vojni zvaničnici veruju da incident prijateljske vatre pokazuje da je koordinaciju između saveznika uključenih u različite misije u regionu oko Jemena "potrebno poboljšati".

Dnevnik Frankfurter algemajne cajtung dodaje da je "opštepoznato da se u regionu koriste borbene bespilotne letelice SAD koje nemaju nikakve veze sa operacijom u Crvenom moru".

Nemački tabloid Bild pisao je o incidentu u članku pod naslovom "Sramota za našu mornaricu u Crvenom moru" i navodi da su radarski sistemi fregate "Hesen" greškom identifikovali dron koji kruži iznad nje kao neprijateljski. Kao rezultat toga, ratni brod je na njega ispalio dve rakete.

Načelnik mornarice: "I ja bih isto"

Sajt Agenzia Nova prenosi da je načelnik štaba nemačke ratne mornarice viceadmiral Jan Kristijan Kaak stao u odbranu posade fregate.

- Procedura je bila u skladu sa pravilima, dron je jasno klasifikovan kao neprijateljski - rekao je on. On je dodao da bi postupio "baš kao komandant Hesena" koji je dao naređenje za otvaranje vatre, kapetan fregate Folker Kubš.

Fregata "Hesen", koja ima posadu od 240 nemačkih vojnika i mornara, imala je više sreće u sredu kada je uspešno odbila napad grupe koju podržava Iran i oborila dve bespilotne letelice Huta u razmaku od 15 minuta. To je bila prva borbena akcija fregate.

Za razliku od mornarica SAD i Velike Britanije, koje takođe napadaju mete na kopnu, fregata "Hesen" deluje isključivo defanzivno. Ovo plovilo je konstruisano sa ciljem pratnje i zaštite drugih plovila. Ratni brod je stigao u Crveno more tokom vikenda nakon što je nemački parlament odobrio njegovo učešće u misiji u petak, saopštila je nemačka vojska.

(Kurir/Jutarnji list)

BONUS VIDEO: