Ова нумера освојила је срца целе планете, а песма "Рамонда", којом се представила на овогодишњем такмичењу за ПЗЕ, покупила је бројне симпатије. Многи сматрају да је озбиљно уздрмала Бресквичину позицију.

Фото: Јутјуб принтскрин/RTS Pesma Evrovizije - Zvanični kanal

 

 

- Рођена сам у Бору, двадесетак километра од Ртањ планине, где је заправо наш ботаничар Јосиф Панчић први на свету пронашао примерак рамонде и установио да је то ендемска врста биљке која је живела и пре више милиона година. То смо све учили и у школи, а било је и друштвено познато јер смо ми сви из Тимочке крајине врло поносни на рамонду. Иначе, током последњег боравка у Паризу, претпрошле године, знање о симболици рамонде ми је допунила мамина пријатељица Биља, чији су прадедови били солунски борци. Причала ми је о рамонди и мени је то било баш интересантно - рекла је она за Курир.

Фото: Јутјуб принтскрин/RTS Pesma Evrovizije - Zvanični kanal

 

 

- Остала ми је у сећању и као симбол голготе наших предака. Тада сам то записала као идеју, јер је била лепа метафора да се искористи у песми. Једног дана сам направила мелодију, то је она која се чује у песми на самом почетку. Звучало ми је филмски, подсећала ме мало на филмове Тима Бартона. Његова остварења имају тај магичан, мало успавани моменат. Прошло је неко време и онда сам се сетила да спојим Рамонду са мелодијом и ето тако је настала песма - открила је млада уметница пре наступа за поменуте медије, а онда је, након наступа, у Грин руму Кристина Раденковић прокоментарисала песму.

- Ево мене са Теyа Дором, она је наступала под редним бројем 11. Песма "Рамонда", снажна симболика се крије иза ње. Она је некако патриотска из другог плана, а и број 11 има одређену симболику, анђеоску - рекла је Кристина.

- 11 новембар је дан примирја у И светском рату и симбол је баш цвет рамонда зато што је он једна ретка, мнагична биљка. Само кап воде јој је довољна да скроз увенула опет оживи и самим ти долази та симболика. Она је и заштићена врста - рекла је уметница, а због Кристининог коментара су се усијале друштвене мреже.

Фото: Твитер принтскрин/Twitter

 

 

- Али како је Кристина дисовала Бресквицу на кварно: "Патриотизам из другог плана, мало мање усиљеног" - гласио је само један од коментара који се одмах проширио путем мрежа.

Иначе, израз "дисовати", често писан и са два сугласника настао је шатровачким разлагањем, честим принципом творбе речи у Срба; смрди-дисмр-дисује; осим напријатног мириса означава и непријатан изглед, ставове, наступ, целокупну појаву и све остало на шта и оригинални глагол "смрдети" може да се примени.

(Ало)

БОНУС ВИДЕО: