Ово једноставно питање, постављено на друштвеној мрежи Фејсбук, у овиру групе "Срби у Швајцарској", наишло је на бурне реакције корисника.

Иако Швајцарска важи за једну од земаља Европе са најбољим зарадама, стандардом и уопште квалитетом живота, било је наших суграђана који су својим сународницима саветовали да не долазе у ту земљу.

- Ако имаш сваки дан шта да једеш код своје куће онда ти је боље да не долазиш већ да уживаш. Овде ћеш да зарадиш, али ћеш све друго да изгубиш, од породице до здравља. Види шта ти је важније - написао је један суграђанин, а наишао је и на подршку.

Фото: Салваторе ди Нолфи/Танјуг/АП

 

- Напокон да неко каже како јесте - коментарисали су суграђани који су имали искуство са животом у Швајцарској.

Међутим, било је и оних који су врло задовољни својим избором да се преселе у ову земљу:

- Ако си ти тако лоше прошао не значи да ће и други. Моје искуство казује да се није снашао само онај ко није хтео да ради, да поштује правила, примени овдашње обичаје, научи свашта новог, буде отворен према другим културама, развија и прилагоди се. Пријатно!

Онај ко хоће да ради, и има карактера тај може себи и породици да обезбеди пристојан живот, сматрају неки.

Фото: Профимедиа

 

- Нисам дуго у Швајцарској, али ти могу рећи само једно - ако си радан, вредан имаш знање и способан си, то је земља великих могућности. Ови што су дошли неписмени са крпом, метлом и воланом у рукама - џаба су долазили! - написао је један суграђанин, а ова његова објава је испровоцирала многе.

- Ако нешто не знаш, боље да ћутиш. Очигледно да ти рано устајање не одговара. Многи који су дошли са метлом, воланом или крпом су поприлично успели ако су хтели да уче и напредују. Многи имају фирме, станове, куће и направили су више него ти, паметни. Постоје конобари који су се даље школовали и данас имају своје хотеле, као и они који су почели по ресторанима са прањем тањира, па данас имају своје ресторане, продавнице, итд. Има оних који су почели на грађевини да везују гвожђе, а данас имају транспортне фирме са камионима. Могу да ти набрајам до сутра, чак и имена да објавим, да провериш. Овде има од информатичара, доктора, физиотерапета, психолога, адвоката, инжењера, инструктора, професора, директора... Да не спомињемо младе који су рођени овде и који су далеко догурали - објаснио је један од наших у Швајцарској.

Ипак, као и за све у животу, многи сматрају да је најбитније како се снађеш.

- Након неког времена се навикнеш. Све зависи каква ти је мотивација - закључио је један суграђанин.

БОНУС ВИДЕО: