Ovo jednostavno pitanje, postavljeno na društvenoj mreži Fejsbuk, u oviru grupe "Srbi u Švajcarskoj", naišlo je na burne reakcije korisnika.

Iako Švajcarska važi za jednu od zemalja Evrope sa najboljim zaradama, standardom i uopšte kvalitetom života, bilo je naših sugrađana koji su svojim sunarodnicima savetovali da ne dolaze u tu zemlju.

- Ako imaš svaki dan šta da jedeš kod svoje kuće onda ti je bolje da ne dolaziš već da uživaš. Ovde ćeš da zaradiš, ali ćeš sve drugo da izgubiš, od porodice do zdravlja. Vidi šta ti je važnije - napisao je jedan sugrađanin, a naišao je i na podršku.

Foto: Salvatore di Nolfi/Tanjug/AP

 

- Napokon da neko kaže kako jeste - komentarisali su sugrađani koji su imali iskustvo sa životom u Švajcarskoj.

Međutim, bilo je i onih koji su vrlo zadovoljni svojim izborom da se presele u ovu zemlju:

- Ako si ti tako loše prošao ne znači da će i drugi. Moje iskustvo kazuje da se nije snašao samo onaj ko nije hteo da radi, da poštuje pravila, primeni ovdašnje običaje, nauči svašta novog, bude otvoren prema drugim kulturama, razvija i prilagodi se. Prijatno!

Onaj ko hoće da radi, i ima karaktera taj može sebi i porodici da obezbedi pristojan život, smatraju neki.

Foto: Profimedia

 

- Nisam dugo u Švajcarskoj, ali ti mogu reći samo jedno - ako si radan, vredan imaš znanje i sposoban si, to je zemlja velikih mogućnosti. Ovi što su došli nepismeni sa krpom, metlom i volanom u rukama - džaba su dolazili! - napisao je jedan sugrađanin, a ova njegova objava je isprovocirala mnoge.

- Ako nešto ne znaš, bolje da ćutiš. Očigledno da ti rano ustajanje ne odgovara. Mnogi koji su došli sa metlom, volanom ili krpom su poprilično uspeli ako su hteli da uče i napreduju. Mnogi imaju firme, stanove, kuće i napravili su više nego ti, pametni. Postoje konobari koji su se dalje školovali i danas imaju svoje hotele, kao i oni koji su počeli po restoranima sa pranjem tanjira, pa danas imaju svoje restorane, prodavnice, itd. Ima onih koji su počeli na građevini da vezuju gvožđe, a danas imaju transportne firme sa kamionima. Mogu da ti nabrajam do sutra, čak i imena da objavim, da proveriš. Ovde ima od informatičara, doktora, fizioterapeta, psihologa, advokata, inženjera, instruktora, profesora, direktora... Da ne spominjemo mlade koji su rođeni ovde i koji su daleko dogurali - objasnio je jedan od naših u Švajcarskoj.

Ipak, kao i za sve u životu, mnogi smatraju da je najbitnije kako se snađeš.

- Nakon nekog vremena se navikneš. Sve zavisi kakva ti je motivacija - zaključio je jedan sugrađanin.

BONUS VIDEO: