Mnogi veliki mislioci i duhovnjaci propovedali su čuvenu tezu "Kakve su ti misli, takav ti je život". Ako malo bolje razmislimo, shvatamo da ima smisla. Kada hranimo pozitivne misli, rspoloženje nam odmah poraste, a isto tako važi i za suprotno.

Starac Pajsije Svetogorac je jedan od najznačajnih i najuvaženijih svetogorskih staraca 20. veka, pravoslavni hrišćanski monah koji je proteklih decenija postao jedna od najsvetijih ličnosti u Grčkoj. Upravo on, dao je mudar savet u slučaju kada nas obuzmu negativne misli.

- Misli su kao avioni koji lete iznad nas, ali ne mogu da nas se dotaknu sve dotle dok im mi ne izgradimo pistu za sletanje!

Foto: P. Milošević/Novosti/Profimedia

 

Mi smo bića slobodne volje, i sami biramo šta ćemo sa takvim pomislima. Reči Svetog Pajsija se tumače tako da treba da prepoznamo negativnu pomisao sa iskrenošću i smirenjem, ali ne treba dugo da se bavimo njom, da se foksuiramo na stvari koje nas uznemiravaju i pustimo da ona raste u nama.

Ne pravimo takvim mislima pistu puštajući ih da sleću u naša srca, niti se borimo protiv nje. Tu misao treba da osvestimo, da je prepoznamo, shvatimo da je negativna, a zatim da je otpustimo i oslobodimo se.

Kao i kod svake nezdrave navike, potrebno je da budete odlučni i da se aktivirate. Kada imate neke negativne misli koje se tiču vas ili drugih, odlučite da ih zamenite moltivom, rečima ljubavi i radosti.

BONUS VIDEO: