Тестови личности се углавном фокусирају на нас људе. Било да се ради о тесту у ком ћете сазнати све о вашим највећим страховима, или једноставно каква сте особа. Но, ређе су ти тестови о нашим кућним љубимцима.

Фото: П. Митић

 

У наставку можете дати одговоре на питања и сазнати све о понашању вашег пса и о његовим потребама.

Тест је врло једноставан, потребно је само дати одговоре на питања и пратити смернице.

Пратите питања и сазнајте резултате

1. Да ли бисте свог пса описали као пса који претерано лаје? Ако је одговор да, пређите на питање 2. Ако је одговор не, пређите на питање 3.

2. Да ли бисте описали свог пса као вољног да вам угоди? Ако је одговор да, пређите на питање 4. Ако је одговор не, пређите на питање 5.

3. Да ли бисте свог пса описали доминантно као чувара? Ако је одговор да, пређите на питање 6. Ако је одговор не, пређите на питање 7.

4. Да ли је ваш пас гостопримљив или резервисан? Ако је одговор да је гостопримљив, пређите на одговор радохоличар. Ако је одговор да је резервисан, пређите на одговор заштитник.

5. Да ли бисте свог пса описали као високо енергетског? Ако је одговор потврдан, пређите на одговор радохоличар. Ако је одговор не, пређите на одговор узбунилац.

6. Да ли бисте свог пса описали као диву? Ако је одговор да, пређите на одговор шаљивџија. Ако је одговор не, пређите на одговор заштитник.

7. Да ли бисте свог пса описали као екстровертног или интровертног? Ако је одговор екстровертан, пређите на одговор шаљивџија. Ако је одговор да је интровертан, пређите на одговор стидљива душа.

Фото: Схуттерстоцк

 

РАДОХОЛИЧАР: Радохоличар је пас који је увек у покрету, обично стално са њушком на земљи, њушкајући своје следеће откриће.

Радохоличари воле да су у покрету, они су пуни енергије и уживају у напорном раду за своје власнике кроз тренинг и игру.

Ако њихова радохоличарска природа није задовољена, овим псима може постати досадно и могу стално да лају, скачу и жваћу. Дуготрајне интерактивне играчке су одличан начин да се ово нежељено понашање минимизира.

Радохоличари су жељни да удовоље и осећају се пријатно у томе што су заузети, тако да је свакодневна пракса послушности са позитивним наградама, као што су посластице или играчке које не шкрипе, одличан начин да их заокупирате.

Са својом љубављу према њушкању и тражењу, кокер шпанијели и немачки овчари показују класичне радохоличарске особине.

Фото: Схуттерстоцк

 

СТИДЉИВА ДУША: Стидљива душа је ваш класични интроверт склоног разметљивом понашању и страхом од изненадних звукова. Несигурност се може јавити код било ког пса, али то често могу да буду пси који су поново удомљени или којима је недостајала социјализација као штене.

Често интровертни, стидљиве душе могу бити престрашени изненадним звуковима, због чега је од виталног значаја да имају безбедан простор у којем се могу повући.

Овим псима је потребно много стрпљења и власника који може да изгради њихово самопоуздање позитивном енергијом. Можда не мисле да воле да се играју, тако да су мекане плишане играчке које шкрипе одличан начин да се прилагоде.

Фото: Схуттерстоцк

 

ЗАШТИТНИК: Очекујте да ће заштитник патролирати својом територијом или пратити ваше покрете, верујући да вас тако чувају.

Заштитници природно желе да заштите своју територију и могу бити сумњичави према другим псима и људима. Много дружења и награђивања вашег штенета вредним посластицама за добро понашање са другим псима, је најбољи начин да се борите против овога.

Могу се окренути погрешном жвакању осим ако нису опоменути. Избегавајте шкрипаве играчке које могу претерано да узбуде и изазову негативно понашање, и уместо тога се усредсредите на проактивну игру као што је доношење или вуча.

Заштитници се лако обучавају, тако да су знакови послушности одличан начин да их заокупите. Можда би волели да вас прате по кући, због чега треба да тренирате послушност у одређеном сигурном простору у свакој соби.

Заштитници имају тенденцију да буду веће расе као што су: аките, добермани и ротвајлери.

Фото: АТА имагес

 

УЗБУНИЛАЦ: Ови пси су попут вашег аларма који вас упозорава на све могуц́е "претње".

Узбуниоци су веома интелигентни, што их чини свеснијим за "претње" вашем дому. На пример, они ће вероватно бити први који ће вас обавестити када је возач доставе у близини, или било ко пред вратима.

Обучени узбуниоци ће лајати и јурити до свог власника, пре него што се повуче у свој креветац или кућицу, и дозволи вам да отворите врата. Дакле, власници би требало да се усредсреде на стварање границе око улазних врата тако што ће научити свог пса да се смести у кревет и награђује га за то.

Коришћење разних играчака ће помоћи да се одржи интерес узбунилаца током дана, чинецћи га мање узнемиреним околним стимулансима. Основни знакови послушности са укусним наградама ће такође помоћи да се смањи нежељено понашање.

Тибетански теријери, пудлице и чиваве су расе које се могу окарактерисати као такве, односно, које воле да упозоравају своје власнике.

Фото: Профимедиа

 

ШАЉИВЏИЈА: На крају, али не и најмање важно, ови природни комичари ће желети да привуку вашу пажњу.

Креатори овог теста су рекли: „Шаљивџије су независни мислиоци и природни комичари. Они тачно знају шта желе, што може довести до понашања у ком траже пажњу. Ови "напади" значе да ћете можда пронаћи шаљивџије како грицкају јастуке или жваћу ноге стола, ципеле итд .

Плишане играчке је најбоље избегавати јер их шаљивџије лако униште. Уместо тога, одлучите се за неке играчке које не шкрипе или интерактивне, да бисте каналисали њихову личност која воли забаву. Обука савршеног хватања је одлична за смањење те високе енергије.

Вежбање основних знакова, као што су: седи, доле и стани, сваког дана може помоћи да се смањи скакање и лајање, јер желе вашу пажњу.

Француски булдог, бостонски теријери, бултеријери и британски булдози су сјајни примери шаљивџија.