- Шведска се вратила кући - рекао је Кристерсон, преноси шведски јавни сервис СВТ.

Шведска је поднела захтев за чланство у НАТО-у у мају 2022. године, а њен улазак у Алијансу блокирала је Мађарска због тога што је Стокхолм критиковао стање владавине права у тој земљи.

Мађарски парламент је ратификовао шведски захтев за чланство у НАТО-у крајем фебруара, а 5. марта закон је потписао мађарски председник.

Пре тога је Кристерсон посетио Будимпешту када је потписан споразум о мађарској куповини четири шведска борбена авиона.

Фото: Танјуг/АП

 

"Шведска у НАТО добила гаранцију слободе и сигурност"

Шведска је заузела заслужено место у НАТО иза штита члана 5, ултимативне гаранције наше слободе и сигурности, рекао је данас генерални секретар НАТО Јенс Столтенберг.

- Приступање Шведске алијанси показује да наша врата остају отворена. Нико не може да их затвори. Свака нација има право да изабере свој пут и ми сви бирамо пут слободе и демократије - изјавио је Столтенберг, објављено је на сајту НАТО-а.

Фото: Танјуг/АП

 

Он је додао да ће Шведска помоћи изградњу још јачег НАТО-а у критичном тренутку за евроатланску безбедност.

- Придруживање НАТО-у је добро за Шведску, добро за стабилност на северу и добро за безбедност читаве Алијансе - казао је Столтенберг.

Он је истакао да Алијанса не планира да повећава број чланица које користе нуклеарно оружје, ни позиционирање нових борбених група у Шведској.

- Не планирамо да повећавамо број земаља НАТО-а са нуклеарним оружјем - рекао је Столтенберг на заједничкој конференцији за медије са шведским премијером Улфом Кристерсоном у Бриселу, преноси шведски јавни сервис СВТ.

Столтенберг је навео да НАТО стално анализира свој став о конвенционалним снагама, додавши да тренутно "нема планова за борбене групе у Шведској, попут оних у балтичким земљама".

Истакао је да ће чланство Шведске и Финске у НАТО-у "позитивно утицати на читаву Алијансу, али посебно на нордијске и балтичке земље".

БОНУС ВИДЕО: