Током ванредног обраћања, председник је изнео у јавност документа везана за Рио Тинто.

Осам докумената, у периоду од 2004. до 2009. године, су решења којима се одобравају истраживања предузећу Рио Сава из Београда, као и ширење граница истражног простора.

Девети документ - по речима председника кључног документа - донет фебруара 2012. године којим се предузећу одобрава извођење радова за технолошка испитивања у полу-индустријском капацитету методом бушења бушотина великог обима код Лознице на основу претходних истраживања.

Фото: Ј. Илић

 

''Ово је први и једини документ до сада који суштински дозвољава било какво бушење и прављење бушотина'', изјавио је председник Србије.

Александар Вучић се такође осврнуо и на меморандум из 2017. који је необавезујући.

''Став 2 каже: Меморандум одражава ставове и намере страна да сарађују, изражене у доброј вери, али без стварања обавеза'', објаснио је Вучић.

Председник је прочитао део из стратегијског документа из 2012. године и навео да је битно скренути пажњу на то да је у питању сигурна експлоатација литијума и бората.

''Како ствари стоје, и о чему се ради. Србија има, на подручју више насељених места, између Лознице и Крупња, велика налазишта јадарита. Један од 26 минерала у оквиру јадарита је и литијум. Литијум је незаменљив у изради литијумских батерија за електричне аутомобиле. Почела је велика трка у целом свету за литијумским налазишзима. У тој трци предњачи НР Кина, па САД и ЕУ. Рио Тинто је требало да уложи 450 милиона, до сада су потрошили 350 милиона. Ми у оном тренутку због бушења које је тамо обављено на основу документа из 2012. године немамо тамо ништа, тек остаје да се уради највећи део'', објаснио је Вучић.

Додао је и да ће у наредних неколико дана боравити у селима погођеним овим уговором.

''Идем хладне главе да чујем људе, да видимо шта можемо да добијемо, а шта да изгубимо. Без икаквих решења, већ да чујемо шта може да се уради'', изјавио је Вучић, додајући да жели да разговара са народом и локалним вођама.