Ова територија је била под контролом Хабзбурга који су дуго административне линије унутар царства вукли по природним границама. Касније се тек појављују проблеми када су покушали да "исправе" Дунав како би били проходнији.

Аустро-Угарска се распала крајем Великог рата, а ова територија се нашла у једној држави поново - Краљевини Срба, Хрвата и Словенаца, касније Југославији. Проблеми се појављу тек када се и Југославија распала, па се ова територија нашла између две суседне државе - Србије и Хрватске.

Дунав је временом мењао свој ток, исправљао се и створио нове проблеме на граници. Србија има званични став да је Дунав граница, док Хрватска задржава мишљење да је стари ток Дунава граница, што би одређене делове са источне стране Дунава пребацило у њихово власништво.

Фото: Јутјуб принтскрин/РеалЛифеЛоре

 

Тако су се створили делови територије који су тек проблематични - Хрватска их не признаје као део своје територије, јер би то значило да је граница нови ток Дунава. Са друге стране Србија не полаже право на ове јер се не налази на српској страни реке. Тако је остало неколико делова територије који нису ничији.

Занимљив је највећи део нове територије - популарни Либерланд. Овај део територије са хрватске окружен полицијом која не дозвољава улаз. Такође, инфраструктура је непостојећа. То, ипак није спречило да неколико људи већ "заузело" ову територију.

Фото: Јутјуб принтскрин/РеалЛифеЛоре

 

Вит Једличка је прогласио Слободну Републику Либерланд на овој територији 2015. године.

Подигао је жуту заставу са црном траком по средини и грбом. Више од пола милиона људи широм света су се пријавили да постану грађани ове непризнате државе. Он је више пута је ухапшен од стране хрватске полиције.

Јутјубер се ушуњао у Либерланд

Видео британског јутјубера Ника Омилана на коме се види како крадом покушава да се дочепа фиктивне државе Либерланд на ничијем острву између Србије и Хрватске постао је хит на друштвеним мрежама.

Фото: Јутјуб принтскрин/Niko Omilana

 

Снимак под насловом "Ушуњао сам се у забрањену земљу" прегледан је више од девет милиона пута за седам месец. Један од разлога популарности снимка јесу сцене у којима Британца и његовог пријатеља лови и удара хрватска полиција.

Видео приказује како хрватска полиција патролним бродом на Дунаву јури младиће који скутерима за воду покушавају да се домогну обале малог дунавског острва величине четири квадратна километра. Полиција их сустиже на обали, а потом им хрватски полицајац наређује да седну на тло и да спусте камере.

- Седи доле дечко! Стави руке иза леђа - виче полицајац.

- Ј*бем ти матер - чује се нешто касније једна полицајац.

Хрватска је иначе поставила речне патроле дуж Дунава како би спречила долазак на дунавско острво иако га не сматра својом територијом, а не својата га ни Србија.

Омилан (25), који је најпознатији по пранковима, наводно је хтео да докаже да полиција не би смела да заустави намернике да дођу до Либерланда.

- Који сам закон прекршио - изненађено пита хрватског полицајца.

- Лези доле - понавља полицајац и потом га неколико пута удара ногом.

Британци су на крају отерани са острва док се хрватска полиција огласила поводом инцидента.

- Држављанину Велике Британије је 15. априла на граничном прелазу одбијен улазак у Републику Хрватску с обзиром на то да није оправдао услове и сврху уласка. Детаље из видео записа свакако ће проверити надлежне службе и уколико се утврди да се ради о аутентичном снимку и пропустима наводног полицијског службеника биће предузете мере - наводи се у саопштењу.

БОНУС ВИДЕО: