Месец март познат је по променљивом времену, а за овакве временске прилике у марту везују се бројна веровања, а често се у нашем народу први дани марта зову и “Баба Марта”.

Фото: Танјуг/Јадранка Илић

 

Због њене ћудљиве природе у трећем месецу, може се очекивати врло променљиво време. Од великог снега до изненадног отопљења и правих летњих температура.

Зато народ каже “Боље змија да те уједе, него да те мартовско сунце огреје”. 

За баба Марту карактеристичне су и “Бабине хуке”, период краја марта и почетка априла када изенада и мимо реда почну да дувају хладни ветрови и напада суснежица која прави течно блато са снегом по тлу. 

Фото: Танјуг/Јадранка Илић

 

Према народном веровању, баба Марта је оличење пролећа, поновног рађања, нових замисли и неопходности склада у природи и животу људи. Када тога нема, она на земљу пошаље снег да опомене људе како треба да припазе на понашање, зато се у неким крајевима Србије сматра да хладно време у марту представља “опомену” да обратите пажњу на своје опхођење према ближњима.

Иначе, најкаснији снег пао је далеке 1953. године када се српска престоница забелила 11. маја. Најприближније томе последњи пут Србију је задесило 1996. и 1997. године када је снег падао 20. априла.

БОНУС ВИДЕО: