Кина убрзано јача своју војску до нивоа који није виђен од Другог светског рата, што значи да је на путу да буде спремна за инвазију на Тајван до 2027. године, рекао је адмирал америчке морнарице Џон Акилино, преноси Форбс.

- Све указује да је на састанку Нароодноослободилачке армије Кине (ПЛА) под вођством председника Си Ђинпинга било наређење да војска буде спремна за инвазију на Тајван до 2027. године - написао је он у сведочењу Комитет за оружане снаге америчког Конгреса.

- Штавише, потези ПЛА указују на њихову способност да употребе силу, ако се изда такво наређење, да испоштују Сијев жељени временски оквир за уједињење Тајвана са континенталном Кином, додао је адмирал, одлазећи шеф америчке индо-пацифичке команде.

Међутим, они не желе рат

Занимљиво је да је Акилино рекао посланицима на саслушању у среду да верује да се Кина и даље нада да ће асимилирати Тајван без рата, иако се Пекинг брзо приближава капацитету за напад.

Он и Ели Ратнер, помоћник секретара одбране за Индо-пацифичку команду, рекли су да претња директног сукоба између САД и Кине није "ни тренутна ни непосредна", али да Пентагон мора брзо да делује како би смањио ризик од рата.

Временски оквир и чињеница да се Кина нада мирној асимилацији коју је Акилино изнео је у складу са оним што су рекли његов претходник, пензионисани адмирал Филип Дејвидсон и други високи амерички војни званичници.

Аквилино је у свом сведочењу написао да је од три главна проблема са којима се САД суочавају у региону - Русија, Кина и Северна Кореја - Кина "једина земља која има способност, капацитет и намеру да преокрене међународни поредак".

- У размерама које нису виђене од Другог светског рата, ПЛА јача своје капацитете на земљи, у мору, у ваздуху, у свемиру, у сајбер и информационим доменима, додао је он.

Ојачани арсенал

Кинеска војска је свом арсеналу додала више од 400 борбених авиона и 20 ратних бродова и удвостручила залихе ракета у последње три године, тврди Аквилино.

Истовремено, Пекинг је повећао број сателита које има за 50 одсто и више него удвостручио свој арсенал нуклеарних бојевих глава, додао је он.

Аквилино је позвао САД да интензивирају свој војни развој, рекавши да претње у Индо-Пацифику настављају да "расту".

- Морамо да се убрзамо, поновио је адмирал представницима током двочасовног саслушања у среду.

Он је препоручио распоређивање система на пацифичком острву Гуам који могу да се одбране од хиперсоничних и крстарећих ракета до 2027. године, две године раније од рока који је Конгрес одредио у децембру 2029. године.

Ове године, Индо-пацифичка команда је на својој листи приоритетних жеља означила да се нада да ће добити додатних 11 милијарди долара у финансирању од Беле куће, са 430 милиона долара затражених за систем противракетне одбране Гуама, према документима до којих је дошао Политико Про.

Си Ђинпинг је последњи пут рекао у децембру 2023. да верује да је уједињење неизбежно. Одбио је да искључи насилну асимилацију.

Кина сматра Тајван својом "светом територијом" и никада није искључила употребу силе како би га вратила под своју контролу.

(Курир.рс/Јутарњи лист/Форбес)

БОНУС ВИДЕО: