У научном извештају објављеном прошле недеље, научници су помогли у одређивању различите хемикалије у телесном мирису које привлаче ове инсекте тако што су изградили арену за тестирање величине позоришта и упумпавали мирисе различитих људи.

Комарци се већину времена хране нектаром. Међутим, женке које се припремају да произведу јаја имају потребу за оброком са додатним протеинима, крв.

Иако су „летње досаде“, комарци праве сопствени антифриз, па нас муче и у хладним данима

У најбољем случају, ако вас угризе, само ће се појавити црвенило на месту убода које сврби, али угризи комараца некад могу да постану смртоносни, захваљујући паразитима и вирусима које инсекти преносе. Једна од најопаснијих болести је маларија.

Истраживачи су желели да упореде преференције мириса комараца код различитих људи, посматрали су способност инсеката да прате мирисе на удаљености од 20 метара и проучавали их током њихових најактивнијих сати, између 22 сата и два сата ујутру.

Истраживачи су открили оно што би потврдили многи који су били на пикнику. Неки људи привлаче више комараца од других. Хемијске анализе ваздуха из шатора откриле су супстанце које проузрокују непријатне мирисе иза привлачности комараца или недостатка исте.

Комарце су највише привлачиле карбоксилне киселине у ваздуху, укључујући маслачну киселину, једињење присутно у “смрдљивим” сиревима. Ове карбоксилне киселине производе бактерије на људској кожи и обично их не можемо уочити.

Док су карбоксилне киселине привукле комарце, инсекте је, чини се, одвратила друга хемикалија названа еукалиптол, која је присутна у биљкама. Истраживачи су посумњали да би један узорак са високом концентрацијом еукалиптола могао бити повезан са исхраном људи.

БОНУС ВИДЕО