Васкршњи пост је најдужи пост који православни верници практикују. То не значи да се морате строго свих намирница одрећи. Многима је тешко да се одрекну слаткиша, а уколико пробате овај рецепт за посну штрудлу са орасима, нећете погрешити. Правићете је и у мрсним данима:
Потребне намирнице за тесто:
- 350 г брашна тип 500
- 150 г оштрог брашна
- 1/2 кашичице соли
- 2 кашике ванилин шећера
- рендана лимунова корица
- 4 кашике уља
- 3 дл млаке воде
- 15 г свежег квасца
За фил
- 450 г млевених ораха
- 15 кашика пекмеза од кајсије
- 1 кашика ванилин шећера
Припрема:
Прочитајте још
Прво што је потрено јесте да загрејете рерну на 200 степени. Затим у једној чинији сједините квасац, воду, брашно и мало шећера. Оставите да надође. Суве састојке сједините у другој чинији. Направите удубљење па им додајте течне састојке и надошли квасац. Од смесе умесите глатко тесто па га оставите да надође. Надошло тесто поделите на 3 једнака дела, па направите мање кугле од брашна и оставите тако 15 минута. Фил припремате тако што ћете помешати млевене орахе, пекмез и ванилин шећер. Припремљени фил поделите на 3 дела. На побрашњеној површини разваљајте сваку јуфку у правоугаоник. Премажите припремљеним филом и увијте у облик штрудле. Понављајте поступак за све три јуфке.Потом уљем премажите штрудле. У плех обложен папиром за печење поређајте штрудле. Пеците око 25 минута, у рерни загрејаној на 200 степени. Оставите да се прохладе па их поспите шећером у праху. После тога, штрудла је спремна за јело!
(Трпеза)