Vaskršnji post je najduži post koji pravoslavni vernici praktikuju. To ne znači da se morate strogo svih namirnica odreći. Mnogima je teško da se odreknu slatkiša, a ukoliko probate ovaj recept za posnu štrudlu sa orasima, nećete pogrešiti. Pravićete je i u mrsnim danima: 

Potrebne namirnice za testo:

  • 350 g brašna tip 500
  • 150 g oštrog brašna
  • 1/2 kašičice soli 
  • 2 kašike vanilin šećera
  • rendana limunova korica
  • 4 kašike ulja
  • 3 dl mlake vode
  • 15 g svežeg kvasca

Za fil

  • 450 g mlevenih oraha
  • 15 kašika pekmeza od kajsije
  • 1 kašika vanilin šećera

Foto: Profimedia

 

 

Priprema:

Prvo što je potreno jeste da zagrejete rernu na 200 stepeni. Zatim u jednoj činiji sjedinite kvasac, vodu, brašno i malo šećera. Ostavite da nadođe. Suve sastojke sjedinite u drugoj činiji. Napravite udubljenje pa im dodajte tečne sastojke i nadošli kvasac. Od smese umesite glatko testo pa ga ostavite da nadođe. Nadošlo testo podelite na 3 jednaka dela, pa napravite manje kugle od brašna i ostavite tako 15 minuta. Fil pripremate tako što ćete pomešati mlevene orahe, pekmez i vanilin šećer. Pripremljeni fil podelite na 3 dela. Na pobrašnjenoj površini razvaljajte svaku jufku u pravougaonik. Premažite pripremljenim filom i uvijte u oblik štrudle. Ponavljajte postupak za sve tri jufke.Potom uljem premažite štrudle. U pleh obložen papirom za pečenje poređajte štrudle. Pecite oko 25 minuta, u rerni zagrejanoj na 200 stepeni. Ostavite da se prohlade pa ih pospite šećerom u prahu. Posle toga, štrudla je spremna za jelo!

(Trpeza)

BONUS VIDEO: