Ускрс се ове године у Србији прославља у недељу, петог маја, док су верници који обележавају празник према грегоријанском календару већ прославили крајем марта.

Фото: Профимедиа

 

 

Васкрсење се слави три дана, хришћани се поздрављају са: "Христос воскресе", а одговарају "Ваистину воскресе". Тако се поздравља до Спасовдана, четрдесетог дана од Васкрса. Велики петак, Велика субота и Васкрс, који је увек у недељу, најзначајнији су дани у црквеном календару. Обичај је да и они који ретко одлазе у цркве у те дане оду у храм и помоле се за душе својих предака и здравље својих потомака.

Као што смо већ рекли и овај празник прате обичаји, а ево како они изгледају у неким земљама:

Бичевање жена у Чешкој и Словачкој

На Ускршњи понедељак, локални мушкарци и дечаци врбама и врпцама симболично "шибају" жене у граду.

Звучи чудно али обичај служи подстицању доброг здравља и лепоте. Иако су многи уверени да је овај концепт осмислио мушкарац, жене заиста радо учествују у њему. У ритуалу су укорењене и одређене везе са плодношћу, која је честа тема ускршњих свечаности широм света.

Ускрс у Русији и јагње од путера

У Русији се ускршња вечера служи уз путер који је у облику јагњета.Према традицији, видети јагње је срећан знак. Познато је да су ове животиње, иначе, оличење невиности и чистоће и блиско повезане са Исусом и Богом.

 

 

Трк Богородице у Италији

Градић Сулмона, у регији Абруцо на југу Италије, домаћин је годишње поворке "Ла Мадонна Цхе Сцаппа".

Манифестација је посвећена тренутку када је Девица Марија угледала свог васкрслог сина након што је видела како умире на крсту. Посвећени католици носе и статуе васкрслог Христа, Светог Јована и Светог Петра кроз град до цркве Сан Филипо Нери. Овде објављују вест о Исусовом васкрсењу.

 

 

Вештице за Ускрс у Шведској

На Велики четвртак у Шведској, девојчице се облаче у ускршње вештице (пåсккäррингар).

Умотане у крпе и стару одећу, са офарбаним лицима и метлама у руци, носе бакарне котлиће у нади да ће од пријатеља и комшија прикупити посластице. Традиција се заснива на веровању да су се вештице окупљале на Блокули (Блåкулла) непосредно пре Ускрса како би ковале завере и правиле планове са ђаволом.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by LuckyTrip (@luckytrip)

 

Француски ускршњи омлет

На Ускршњи понедељак, становници месташцета О (Хауx) на југозападу Француске поносно припремају највећи омлет на свету.

За то се користи приближно 4.500 јаја која се улију у џиновски тигањ, а омлетом се нахрани 1.000 гладних мештана. Породице разбијају јаја у својим кућама, а затим се окупљају на централном градском тргу и припремају гозбу.

(травелмагазине)

БОНУС ВИДЕО: