Чувена глумица Сузан Кабот била је једна од најлепших глумица холивудског филма свог времена, а њено име најпознатије је љубитељима вестерна. Најпознатији филмови у којима је играла су “Томахаwк”, “Двобој на Силвер крику” и “Мирис барута”, али се опробала и у другим жанровима.

Легендарна Сузан је рођена као Хариет Шапиро, у јеврејској породици у Бостону, а од самог почетка живота суочавала се са невољама— отац их је напустио, а њена мајка је завршила у психијатријској болници. Хариет је зато одрастала у хранитељским породицама (чак осам!), а тек након њене смрти откривено је да је у кућама које су јој биле привремени дом претрпела сексуално злостављање које је оставило последице на њено душевно здравље.

Фото: Профимедиа

 

Њен љубавни живот био је препун турбуленција, да би скончала трагично.

Документи - из истраге о убиству председника Џона Кенедија - показују да је ЦИА, у покушају јачања односа са Јорданом, наговорила бившег агента ФБИ-а да он договори састанак краља Хусеина и Сузан, пише УСА Тодаy.

Пар се добро слагао на вечери у Лос Анђелесу коју је организовао Роберт Махеу, који ће касније постати важан помоћник ексцентричном предузетнику Хаварду Хјузу. Агенти су затим унајмили кућу на Лонг Ајленд Бичу за краља Хусеина док је наставио своју државну посету и договорио да Сузан остане у оближњем хотелу у Њујорку.

 

Фото: Профимедиа

 

Гласине говоре како се њихов однос наставио дуги низ година, а Сузан је родила сина Тимотија 1964. године, за којег се мислило да је Хусеинов син. Иако се никада није у потпуности доказало да је краљ Тимотијев отац, све претпоставке иду у том смеру. Да се тако нешто показало истинитим, значило би да је Хусеин варао своју другу супругу Антонет Гардинер са којом је био у браку од 1961. до 1971. године.

Документ крију име краља Хусеина, али време догађаја подудара се с посетом тада 23-годишњег монарха САД-у. Хусеинова прва жена, Дина бинт Абдул-Хамид, умрла је 1957. и краљ се није поново венчао све до 1961. године.

Фото: Профимедиа

 

Агенција је задужила Махеуа и тада су контактирали "истакнуту адвокатицу у Лос Анђелесу и холивудску фигуру" стоји у документима. Господин Махеу је замољен да организује забаву за краља Хусеина 3. априла 1959., наводи се у извешћу - и током ове забаве је упознао ту пријатељицу. Прича објављена у Лос Анђелес Тајмсу неколико дана касније наводи да су се краљ Хусеин и Сузан Кабот сусрели на забави у кући калифорнијског нафташа Едвина Паулеја. Пар је постао "интимни пријатељи" након састанка у Лос Анђелесу, наводи се у допису, а краљ је био заљубљен у њу па је желео да се са њом сретне током свог боравка у Њујорку између 14. и 18. априла 1959. године.

ЦИА је тада изнајмила кућу у Лонг Бичу на Лонг Ајланду за време када је краљ Хусеин био у Њујорку, а Сузан је остала у хотелу Баркли на Менхетну под "тајним именом", додају агенти у допису. Током свог боравка у Лонг Бичу, Сузан Кабот је говорила о интересу јавности која окружује њен однос са краљем Хусеином, наводи се у допису. Извештаји у медијима расправљали су о њеној јеврејској позадини - Сузан Кабот је рођена као Хариет Шапиро - што је могло да представља проблем за муслиманског монарха.

"Нагађала је о могућим изворима одређених личних података који су процурели у јавност", стоји у допису. Осим тога, разговарала је о њеним дубоким осећањима која је гајила за страног дужносника.

Фото: Профимедиа

 

Такође је споменула да није јасно какву улогу је морала да игра када су је замолили да присуствују забави, али јој је речено: "Желимо да пођете с њим у кревет." Сузан је изјавила да је одбила предлог, али је ипак одлучила да оде на забаву и заљубила се до ушију у "невероватно шармантног" краља.

Краљ Хусеин је владао Јорданом све до своје смрти 1999. године од рака.

Женио се четири пута, а његов син Абдулах - из другог брака - наследио је на престол.

Сусан Кабот рођена је као Хариет Перл Шапиро у породици руских јевреја 1927. године - али је одрастала кроз осам различитих породица које су је усвајале. На Менхетну је била у средњој школи када је открила своју љубав према глуми.

Док је покушавала да се одлучи између каријере у музици и уметности, радила је као илустраторка дечје књиге по дану да би ноћу певала на Менхетну. Кабот се удала за свог првог супруга, Мартина Сакера, 1944. године, али пар се развео 1951. године. Њен однос с краљем Хусеином био је предмет бројних трачева у бројним таблоидима.

Фото: Профимедиа

 

Описала га је као "најлепшег човека којег сам икада упознала", а пар се често сусретао након тог првог састанка, наводи се у чланку Лос Анђелес Тајмса из 1989. године.

До 1960. Кабот је престала да ради на филму и уместо тога расподелила је своје време између улога на телевизији и у позоришним представама. Њено једино дете, Тимоти Скот Романо, рођен је 27. јануара 1964., а питање његовог очинства остало је неразјашњено. Кабот је, како се пише, рекла пријатељима да је он био син енглеског дипломате за којег је кратко била удата - у покушају да сакрије чињеницу да је незаконит. Међутим, Тимоти носи презиме предузетника Мајкла Романа.

Удала се за њега 1968., а касније је усвојио Тимотија. Није се поново удала након његове смрти 1983. године. У годинама пре смрти, њено ментално здравље се погоршало до те мере да су она и њен син живели у катастрофалним условима - окружени новинама које су биле старе и по неколико година и остацима хране.

Наводно је гајила самоубилачке мисли и патила од депресије Сузан је пронађена мртва у спаваћој соби, лежећи преко кревета у Енцину у Калифорнији, 10. децембра 1986. године. Њен је син, тада са 22 године, у почетку рекао полицији да је провалник убио мајку, али је касније открио да ју је претукао шипком за дизање утега након што га је савладао бес.

Тимоти је прво оптужен за убиство, али оптужба је касније промењена у убиство из нехата. Његово суђење 1989. године такође је изнело информације да је његова мајка примила 1.500 долара месечно од чувара краљевске ризнице у Јордану.

Стил