Иван Мишуков рођен је 1992. године у разореној породици, која је његово детињство претвориоло у сурову игру преживљавања и глади. До своје четврте године одрастао је са дедом, који је био алкохоличар и који је имао обичај да се данима не враћа кући.

Иван је тако био препуштен сам себи, иако је био неспособан да заиста обезбеди себи било какве услове да преживи. Одрастао је на улици сиромашног града, а једини пријатељи, који су му пружили утеху и заштиту, па чак и храну, били су пси, који су, према његовим речима, били његова једина породица.

- Волео сам псе и они су волели мене - рекао је Иван годинама након што је спашен.

 

 

Полиција је успела тек из трећег покушаја да одузме дечака од паса, јер они нису желели да допусте било коме, ко је непознат да се приближи Ивану. Он је у том тренутку чак заборавио да говори руски, али је убрзо поново савладао свој матерњи језик.

Пси су се звали Џеси, Гога, Маша и Сева, а када су животиње долазиле до хране делиле су је са дечаком и обрнуто - он је неретко по локалним пекарама просио за храну, а касније је њом хранио своје псе. Грејали су га у леденим руским ноћима, а он би се приљубио уз њихово меко крзно.

- Олизали би ме по целом лицу, тако пси дају пољупце - испричао је много година касније Иван, данас познат и као Вања.

Након што су га социјални радници пронашли, Иван је одведен су сиротиште у близини Москве, а невероватно, али истинито - пси су успели да га пронађу и данима су га узалуд чекали испред капије установе. Касније, по наређењу званичника, ови пси су нажалост окрутно убијени - судбина коју никако нису заслужили.

Иван је убрзо након тога доспео у руке хранитељске породице, а одгајила га је брижна жена Татјана Бабанина. Дечак се уз њену бригу и љубав опоравио, а касније се и уписао у престижну поморску школу, сањајући о војној каријери и безбедносној служби. Но, ипак га је сачекао нешто мирнији живот - вратио се у родни Реутов, где ради као оператер у једној фабрици.

- Знам да не бих преживео да није било тих паса на улици. Али, захвалан сам и полицији која ме је спасила са улице, као и мојој хранитељској породици која ме је одгајила - рекао је Иван, који данас има 29 година.

Животна прича Мишукова инспирисала је енглеску списатељицу Хети Нејлор да напише драму "Иван и пси", која је освојила неколико награда, а представа је 2017. године адаптирана и у филм "Лек анд тхе Догс".

(Стил)

БОНУС ВИДЕО: