- После 20 година поново сам у Москви, и мој основни утисак је да сам фасциниран. Величанствен град, блиста и дању и ноћу, чист и уредан, у којем су историјски споменици и културно наслеђе доминантни, а људи нормални, пристојни, културни и обучени по европским стандардима, возни парк, рекао бих, бољи него у Вашингтону - каже Бајић за Курир и додаје:

- Нема ни назнака било каквих тензија и угрожене безбедности. Фестивал је одлично организован, огромна је посећеност, гламур и, рекао бих веома, добра селекција филмова. Као члану жирија, по правилнику који сам потписао, није ми дозвољено да говорим о филмовима, али могу да кажем да је синоћ приказан филм "Баук" колеге Горана Радовановића, који је лепо примљен. Веома велики интерес влада за "Хероје Халијарда", који ће имати пет фестивалских пројекција, а вечерас је прва у велелепном здању Филмског центра Русије, који се налази у срцу Москве. "Халијард" није у такмичарском програму јер је претходно имао интернационалну премијеру на фестивалу у Талину новембра прошле године, могуће да је то разлог што ми је указана част да будем члан стручног жирија - јер селектори овде нескривено говоре да су одушевљени нашим филмом.

 

 

Фестивал се одржава од 19. до 26. априла и за награде ће се борити филмови Немачке, Ирана, Аустрије, Турске, Румуније, Мексика, Русије и Србије. У жирију су и редитељ и продуцент Фридрик тор Фридриксон са Исланда, сценариста Игор Волошин из Русије, редитељ Хусеин Карабеј из Турске, глумица Елена Љарова из Русији и редитељка Гулнара Сарсенова из Казахстана. Публика ће у ревијалном делу програма моћи да погледа филм "Хероји Халијарда".

- Веома сам изненађен да се не осећа никаква острашћеност у односу на "Халијард" у контексту теме коју обрађује, која је колико српска толико и америчка... То потврђује и чињеница да ћу данас имати једносатни интервју за Националну руску телевизију. Једном речју, морам да признам да све ово у оваквом обиму, квалитету и емпатији нити сам очекивао, нити претпостављао, уз факат да готово сваки руски човек са којим са имао комуникацију са огромним пијететом и поштовањем говори о Србији и о братском пријатељству са нашим народом - закључује Бајић.

(Курир)

БОНУС ВИДЕО: