- Posle 20 godina ponovo sam u Moskvi, i moj osnovni utisak je da sam fasciniran. Veličanstven grad, blista i danju i noću, čist i uredan, u kojem su istorijski spomenici i kulturno nasleđe dominantni, a ljudi normalni, pristojni, kulturni i obučeni po evropskim standardima, vozni park, rekao bih, bolji nego u Vašingtonu - kaže Bajić za Kurir i dodaje:

- Nema ni naznaka bilo kakvih tenzija i ugrožene bezbednosti. Festival je odlično organizovan, ogromna je posećenost, glamur i, rekao bih veoma, dobra selekcija filmova. Kao članu žirija, po pravilniku koji sam potpisao, nije mi dozvoljeno da govorim o filmovima, ali mogu da kažem da je sinoć prikazan film "Bauk" kolege Gorana Radovanovića, koji je lepo primljen. Veoma veliki interes vlada za "Heroje Halijarda", koji će imati pet festivalskih projekcija, a večeras je prva u velelepnom zdanju Filmskog centra Rusije, koji se nalazi u srcu Moskve. "Halijard" nije u takmičarskom programu jer je prethodno imao internacionalnu premijeru na festivalu u Talinu novembra prošle godine, moguće da je to razlog što mi je ukazana čast da budem član stručnog žirija - jer selektori ovde neskriveno govore da su oduševljeni našim filmom.

 

 

Festival se održava od 19. do 26. aprila i za nagrade će se boriti filmovi Nemačke, Irana, Austrije, Turske, Rumunije, Meksika, Rusije i Srbije. U žiriju su i reditelj i producent Fridrik tor Fridrikson sa Islanda, scenarista Igor Vološin iz Rusije, reditelj Husein Karabej iz Turske, glumica Elena LJarova iz Rusiji i rediteljka Gulnara Sarsenova iz Kazahstana. Publika će u revijalnom delu programa moći da pogleda film "Heroji Halijarda".

- Veoma sam iznenađen da se ne oseća nikakva ostrašćenost u odnosu na "Halijard" u kontekstu teme koju obrađuje, koja je koliko srpska toliko i američka... To potvrđuje i činjenica da ću danas imati jednosatni intervju za Nacionalnu rusku televiziju. Jednom rečju, moram da priznam da sve ovo u ovakvom obimu, kvalitetu i empatiji niti sam očekivao, niti pretpostavljao, uz fakat da gotovo svaki ruski čovek sa kojim sa imao komunikaciju sa ogromnim pijetetom i poštovanjem govori o Srbiji i o bratskom prijateljstvu sa našim narodom - zaključuje Bajić.

(Kurir)

BONUS VIDEO: